fbpx

V Avstriji bodo šole zaprte najmanj do zaključka semestralnih počitnic

Foto: Pixabay

Medtem, ko lahko pri nas poslušamo cel kup kritik okrog zaprtih šol v času epidemije novega koronavirusa, čeprav je znano, da zaprtje šol pozitivno vpliva na zmanjševanje števila okužb, avstrijska vlada načrtuje, da bodo šole zaprte najmanj do zaključka semestralnih počitnic. Prvotno je bilo sicer mišljeno, da se bodo šolarji v šolske klopi vrnili 18. januarja. 

Iz vladnih krogov so za avstrijski časnik Kronen Zeitung povedali, da je v načrtu, da se šolanje na daljavo še nekoliko podaljša do zaključka semestra. Obstaja namreč skrb, da bi se v primeru prezgodnjega odprtja šol, virus pričel nekontrolirano širiti. Še posebej v luči dejstva, da se je pojavila nova različica virusa, ki se veliko hitreje širi.

Po internih poročilih naj bi se nova različica koronavirusa tako nenadzorovano širila v britanskih šolah, da so v Londonu sklenili, da bodo izobraževalne ustanove znova zaprli. Tudi običajna zaščita ust in nosu je bila večinoma neučinkovita, le maske FFP2 so lahko na polovici omejile širjenje. Britanci so zdaj zaprti do sredine februarja, kaj se bo zgodilo naprej, je odvisno od razvoja števila novih okužb.

Več podrobnosti bo znanih v kratkem
Z namenom, da bi preprečili podoben scenarij v Avstriji, morajo šole za zdaj ostati zaprte. Semestrske počitnice se začnejo 1. februarja (Dunaj, Spodnja Avstrija) in trajajo do 21. februarja (Zgornja Avstrija, Štajerska). Na kakšen način bi takrat izgledalo odprtje šol in kako bodo postopali v posameznih zveznih deželah je še nejasno. Predvideva se, da bo kaj več jasnega v naslednjih nekaj dneh.

Foto: epa

V korist podaljšanja ukrepov za zajezitev virusa se zavzema tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Merklova je po poročanju Bilda poslancem v svoji konservativni stranki dejala, da pričakuje, da bo zapora Nemčije veljala vse do začetka aprila. “Če nam britanske različice virusa ne bo uspelo ustaviti, bomo imeli do velike noči desetkrat večje število primerov okužbe. Potrebujemo še osem do deset tednov ostrih ukrepov,” je prepričana. Trije udeleženci srečanja so sicer za Reuters povedali, da Merklova o podaljšanju blokade do aprila sicer ni izrecno govorila in da ni opozorila na desetkratno povečanje števila okužb v Nemčiji. “Merklova je dejala, da bi bilo prihajajočih osem do deset tednov zelo težko, če bi se britanska varianta virusa razširila v Nemčiji,” je zatrdil eden od virov in dodal, da se je kanclerka pri trditvah okrog desetkratnega povečanja števila okužb nanašala na stanje na Irskem. Nemčija je sicer prejšnji teden zaostrila nacionalno zaprtje države in ga podaljšala do konca januarja. Bojijo se namreč, da bo bolj prenosljiva različica virusa, prvič odkrita v Veliki Britaniji, dodatno obremenila prizadete bolnišnice.

Nina Žoher