fbpx

V Avstriji, državi z okrog 600 tisoč muslimani, bodo pokazali STOP nošenju burk in nikabov

Foto: epa

Prepoved nošenja burk in nikaba na javnih mestih v Avstriji je del novih reformnih ukrepov, ki so jih podprli vsi koalicijski partnerji in ki bodo šli v obravnavo pred parlamentarnimi volitvami leta 2018. Prav tako bo za vse muslimane obvezno učenje nemškega jezika.

Prepoved je del integracijskega zakona, ki je vključen v nov koalicijski akcijski načrt, sprejet na podlagi dogovarjanja med predstavniki sredinsko leve Socialdemokratske stranke in konservativne Ljudske stranke, ki skupaj tvorita sredinsko koalicijo.

Vsebina novega vladnega programa, ki je bila predstavljena v ponedeljek, je razkrila, da se predlagana prepoved muslimanskih tančic večinoma nanaša na burko in nikab – na tančice, ki prekrijejo celotni obraz in ki samo oči pustijo odprte. V skladu z novim zakonom muslimanke ne bodo smele več nositi burk in nikabov na javnih mestih.

Foto: epa

Foto: epa

Prepoved bo zadevala tudi javne uslužbence razen učiteljev
“Verjamemo v odprto družbo, ki temelji na odprti komunikaciji. Tančice, ki prekrivajo celotno telo na javnih mestih, temu nasprotujejo in bodo zato prepovedane,” je zapisano v akcijskem načrtu. Predlog zakona predvideva tudi popolno prepoved naglavnih rut za vse državne in javne uslužbence, policijsko osebje, sodnike in tožilce, da bi dosegli nevtralni standard v javnih storitvah. Eden izmed vladnih uslužbencev je za Austrian Kurier daily povedal, da ta prepoved ne bo zadevala učiteljev.

Obvezno bo obiskovanje učnih ur nemškega jezika
Poleg prepovedi nošnje muslimanskih tančic pa integracijski zakon od migrantov in beguncev, ki prispejo v Avstrijo, zahteva tudi obiskovanje učnih ur nemškega jezika. Osnutek predloga navaja, da bodo ti v primeru izogibanja tečajev kaznovani z zmanjšanjem socialnih prispevkov.

Foto: epa

Foto: epa

V predlogu je viden poudarek glede prepovedi salafistične propagande v Avstriji, program vladajoče koalicije pa vključuje tudi bolj razširjene varnostne ukrepe, kot sta okrepljen video nadzor in elektronsko označevanje nekdanjih džihadistov. Koalicija je obljubila, da bo zajezila pritok migrantov v Avstrijo in s tem zmanjšala število novih prihodov. Vlada za vzhodnoevropske delavce prav tako načrtuje omejevanje dostopa na avstrijski trg dela.

Pričakovati je, da bo nov program vlado stal 4 milijarde evrov. V ponedeljek je bil ta podpisan s strani vseh ministrov in je bil nato poslan v diskusijo v spodnji dom avstrijskega parlamenta. 

V Avstriji živi okrog 600.000 muslimanov
Avstrija, ki ima populacijo v velikosti 8,7 milijonov ljudi, je od poletja 2015 prejela več kot 130 tisoč prošenj za azil s strani ljudi, ki prihajajo iz Bližnjega vzhoda in severne Afrike in je tako kot Švedska med državami, ki so na prebivalca sprejele največje število ljudi. Trenutno živi v Avstriji okrog 600 tisoč muslimanov, vključno s tistimi, ki so v državo prispeli v času migrantske krize, kar predstavlja 7 odstotkov celotne populacije. Študija, ki je bila objavljena v petek s strani Avstrijske akademije znanosti, je razkrila, da skoraj polovica vseh migrantov v Avstriji meni, da je šeriatsko pravo pomembnejše, kot tisto, ki velja v državi, v kateri živijo.

N. Ž.