fbpx

V Avstriji razbili del džihadistične mreže, v katero so se ujeli teroristi iz nekdanje Jugoslavije

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Okoli 800 avstrijskih policistov je vdrlo v stanovanja in neuradne mošeje na Dunaju in v Gradcu. Prijeli so 11 oseb z območja nekdanje Jugoslavije, ki jih povezujejo z džihadistično mrežo v Avstriji. Vsi pridržani so v priporu. 

Operacija avstrijske policije ni povezana z aretacijo 17-letnega skrajnega islamista minuli teden, ki je osumljen načrtovanja terorističnega napada na Dunaju. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je okoli 300 ljudi šlo oziroma so poskušali oditi v Sirijo, da bi se  pridružili tamkajšnjim skrajnežem. Okoli 90 se jih je vrnilo iz bojev, okoli 40 jih je umrlo na sirskih bojiščih.

Islamski skrajneži si Avstrije še niso izbrali za tarčo terorističnih napadov. Tokratna operacija tamkajšnje policije je osredotočena na mrežo muslimanskega pridigarja Mirsada Omerovića, znanega pod vzdevkom Ebu Tejma iz BiH. Julija lani so ga v Gradcu zaradi novačenja mladih borcev za skrajno skupino Islamska država obsodili na 20 let zapora.  Obsojeni  vse obtožbe zanika.

Med pridržanimi enajstimi osebami so trije priseljenci z avstrijskim državljanstvom, dva državljana BiH in po en državljan Bolgarije, Makedonije in Sirije. Stari so od 21 do 49 let. Avstrijska policija je več mesecev opazovala njihovo delovanje.

B. J., STA