fbpx

V Avstriji šteli po balkansko: V nekem mestu kar 146,9-odstotna volilna udeležba

Foto: STA

Čeprav bi pričakovali, da se kaj takega lahko zgodi le v balkanskih ali nedemokratičnih državah, se je to zgodilo tudi – v Avstriji. V mestu Waidhofen an der Ybbs je bilo očitno oddanih precej več glasov, kot je sploh volilnih upravičencev. Volilna udeležba tam je bila kar 146,9-odstotna. 

Avstrijske predsedniške volitve so poskrbele za enega najbolj tesnih volilnih rezultatov v zadnjem času. Šele po preštetih glasovih iz tujine je zmagal pripadnik avstrijskih Zelenih Alexander Van der Bellen, ki je prejel 50,3 odstotka glasov in za nekaj desetink odstotkov premagal desnega protikandidata Norberta Hoferja. A tesen izid je že sprožil porajanje nekaterih dvomov o neodvisnosti rezultatov.

Ta odstotek je objavljen celo na uradni spletni strani avstrijskega ministrstva za notranje zadeve. V tem mestu je s 52,7 odstotki glasov slavil prav prvak Zelenih Van der Bellen, poroča nemški portal Bild.

Le napaka pri vnosu rezultatov?
Ko so s tem soočili odgovorne na ministrstvu, je vodja volilne službe notranjega ministrstva Robert Stein dejal, da je prišlo do napake le pri vnašanju rezultatov ter da bodo to popravili do 1. junija. A kljub pojasnilom se v javnosti vse pogosteje omenjajo teorije zarote in vprašanja, ali je bila zmaga Van der Bellena res pravična.

M. G.