fbpx

V Avstriji več kot sto novih okužb: zaradi naglega širjenja koronavirusa v zaprtih javnih krajih znova obvezno nošenje obraznih mask

Avstrijski kancler Sebastian Kurz. (Foto: epa)

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je napovedal ponovno obvezno nošenje mask od petka dalje, in sicer v veleblagovnicah, na poštah in v bankah. V zadnjih 24 urah je bila namreč znova zabeležena “magična” trimestna številka novih okužb z novim koronavirusom. Po prepričanju Kurza nošenje mask obenem tudi spodbuja ljudi, da se bolj držijo ostalih pravil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. 

Od petka naprej bo v Avstriji znova obvezno nošenje zaščitnih mask, in sicer v bankah, veleblagovnicah in na poštah. Svojo odločitev je vlada za javnost sporočila v torek. Zaostrovanje ukrepov povezanih z epidemijo Covida-19, je namenjeno še zlasti zaščiti ranljivih pa tudi skupin z visokim tveganjem. S tem je tamkajšnji kancler Sebastian Kurz pojasnil svojo odločitev. Banke, veleblagovnice in pošte so kraji, ki jih vsakdo obiskuje. Prav zato so se odločili, da bodo pri naših severnih sosedih obnovili obvezo nošenja že navedene zaščitne opreme, poroča dailynewshungary.

Po njegovem prepričanju pa imajo maske tudi simboličen pomen, saj bolj kot izginjajo iz javnega življenja, bolj brezbrižni ljudje postajajo. Obenem je še pristavil, da dokler nimamo cepiva ali zdravila, se moramo zavedati, da se bo epidemija še naprej širila. Ob tem je še posebej poudaril, da je potrebno še naprej ohranjati socialno distanco in si redno razkuževati roke. Razlog za takšno odločitev je to, da je bil v zadnjih tednih prekoračen “magični prag” trimestnega števila novih okužb dnevno. Vse do sedaj je bila sicer obvezna uporaba mask na sredstvih javnega prevoza, v zdravstvenem sektorju, vključno z lekarnami in na področju uslug, kjer je nemogoče ohranjati medsebojno razdaljo enega metra. Obenem je Kurz Avstrijcem še odsvetoval potovanja v balkanske države, saj so številne nove okužbe povezane prav s potovanji v te države.

V Avstriji zabeležili več kot 100 okuženih
Po poročanju STA v Avstriji ponovno beležijo trimestno številko novih okužb dnevno. Podatek se nanaša na zadnjih 24ur. Po poročanju avstrijskega ministrstva za notranje zadeve sta se z novim koronavirusom okužili 102 osebi. V Avstriji je sicer zabeleženih 1369 aktivnih okužb s koronavirusom, v tamkajšnjih bolnišnicah pa je trenutno hospitaliziranih 111 obolelih, od tega 18 na intenzivni negi. Do današnjega dne je pri naših severnih sosedih sicer umrlo 711 ljudi, pozitiven rezultat pa je na testiranju skupno prejelo 19.929 oseb. Največ novih okužb pa je bilo v zadnjih 24 urah ugotovljenih na območju Zgornje Avstrije (52) in na Dunaju (34), medtem ko so na Avstrijskem Štajerskem potrdili 15 novih okužb. Na avstrijskem Koroškem pa niso potrdili nobenih novih okužb.

Obvezno nošenje mask v avstrijskih trgovinah. (Foto: epa)

Domen Mezeg