fbpx

Avstrijska vlada odločila, da bodo v primeru poslabšanja epidemioloških razmer vsi necepljeni morali v lockdown

Božični sejem na Dunaju utegne biti za cepljene drugačen kot za tiste, ki cepivo zavračajo. (vir: twitter)

Medtem ko se v Sloveniji osrednji mediji na čelu s Televizijo Slovenija ukvarjajo z vprašanjem, ali je zadnji vladni predlog dodatkov za spodbujanje precepljenosti dovolj “etičen”, v sosednji Avstriji očitno nimajo težav s politiko kaznovanja za tiste, ki se niso odločili za cepljenje proti novemu koronavirusu. Avstrijska vlada se je namreč v petek zvečer po srečanju s predsedniki deželnih vlad odločila zaostriti pogoje za necepljene proti covidu-19, če se bo epidemiološki položaj v državi še zaostroval. V primeru večje obremenjenosti oddelkov za intenzivno nego bodo morali necepljeni v “lockdown”.

Spomnimo. Med posebej določenimi nalogami je vlada opredelila pristop do posameznih bolnikov, promocijo cepljenja proti covidu-19 in izvedbo cepljenja v okviru referenčnih ambulant, sodelovanje pri dejavnostih v lokalnem okolju, kot so udeležba v oddajah lokalnih medijev, priprava članka za lokalni časopis, izvedba predavanja za različna društva ali udeležba na okroglih mizah na temo cepljenja, izvajanje cepljenja v okviru dneva odprtih vrat in promocija cepljenja ob sočasnem hišnem obisku.

A tudi pri takšni pozitivni politiki spodbujanja cepljenja slovenske vlade so osrednji mediji našli nov problem. Ambulante družinske medicine bodo v Sloveniji za spodbujanje precepljenosti prejele od 10 do 30 odstotkov dodatka od osnovne bruto plače, a kot poroča Televizija Slovenija, del zdravnikov opozarja, da ne želijo, da ljudje mislijo, da k cepljenju pozivajo zaradi finančnih koristi.

Avstrijski kancler Aleksander Schallenberg (Foto: STA)

Povsem drugače je v sosednji Avstriji, kjer poleg lockdowna za necepljene vlada načrtuje tudi uvedbo dveh stopenj v načrtu boja proti novemu koronavirusu. Pri 25-odstotni zasedenosti postelj za intenzivno nego bo obisk gostinskih lokalov ali namestitvenih objektov možen le za cepljene in prebolele. Enako bo veljalo za obiske javnih prireditev in tudi za obiske v bolnišnicah in domovih, je za APA pojasnil koroški deželni glavar Peter Kaiser.

Pri 30-odstotni zasedenosti postelj za intenzivno nego pa bo sledilo “zaprtje” vseh, ki niso cepljeni proti covidu-19. Kako naj bi bilo to videti v praksi, še ni povsem jasno, najverjetneje pa bo šlo za podobne omejitve gibanja in obiskovanja ustanov, kakršne so veljale v prejšnjih obdobjih pandemije, ko se je zaprlo javno življenje, navaja APA.

Kot še poroča APA, je trenutno Avstrija še v prvi stopnji z 224 zasedenimi posteljami na intenzivni negi. Druga stopnja bo sledila pri 300 zasedenih posteljah in tedaj se bo pri restavracijah in podobnih lokalih, ki obratujejo ponoči, uvedel pogoj PC, torej ali preboleli ali cepljeni, ne pa tudi testirani. Enako bo veljalo za prireditve brez določenega sedežnega reda z več kot 500 gosti. Na Dunaju je tak režim že v veljavi.
Tretja stopnja bo nastopila ob 400 zasedenih posteljah za intenzivno nego. Takrat hitri antigenski testi ne bodo več veljali. Dostop na območja, kjer bo potrebno dokazilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani), bo za necepljene oziroma tiste, ki covida niso preboleli, mogoč le še z zanesljivejšim PCR-testom.

T. F.