fbpx

V Barceloni množičen protest za enotno Španijo: Puigdemont naj gre v zapor!

Foto: epa

Le dan po tem, ko je bila Kataloniji odvzeta avtonomija zaradi nezakonite razglasitve neodvisnosti, je bil v Barceloni množični protest, ki je pozval k enotnosti Španije. Številni protestniki so v rokah nosili znake z napisi, s katerimi so pozivali k temu, da katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta spravijo za rešetke. 

Katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in člane njegove vlade so včeraj odstavili s položajev, večina pristojnosti in nalog katalonskega predsednika in podpredsednika pa je prešla v roke namestnice španskega premierja Soraye Saenz de Santamaria. Belgijski minister je po navedbah britanskega BBC povedal, da lahko Puigdemont v Belgiji zaprosi za politični azil.

Foto: epa

Španija se je znašla v ustavni krizi, potem ko je Puigdemontova vlada organizirala referendum, čeprav je izvedbo tega prepovedalo špansko ustavno sodišče. Katalonska vlada je v svoje opravičilo sporočila, da se je od 43 odstotkov udeleženih volivcev kar  90 odstotkov opredelilo za neodvisno Katalonijo.

Foto: epa

Volitve so predvidene v decembru
V petek zvečer je po razglasitvi neodvisnosti španski predsednik vlade Mariano Rajoy po izredni seji vlade sporočil, da bodo odstavili katalonsko vlado in razpustili katalonski parlament, prav tako bodo razpisane tudi predčasne regionalne volitve, ki so predvidene 21. decembra. Tožilstvo je napovedalo, da bo v prihodnjih dneh vložena obtožnica zoper Puigdemonta zaradi njegovega upora, če bo obsojen, pa mu grozi od 25 do 30 let zapora.

Foto: epa

Belgijski minister za migracije Theo Francken je za lokalno televizijo povedal, da je mogoče, da Puigdemont dobi azil in dodal, da bi Španija glede tega težko ukrepala. “Vidite lahko, kakšna je situacija v tem trenutku glede na grožnjo zaporne kazni. Poraja se vprašanje, ali bo Puigdemont deležen poštenega sojenja.”  Za zdaj sicer še ni podatkov, da naj bi poskušal zapustiti Katalonijo.

N. Ž.