fbpx

V Barceloni s sv. mašo obeležili spomin na žrtve terorističnih napadov

(Foto: epa)

V baziliki Sagrada Familia v Barceloni so danes s sv. mašo obeležili spomin na 14 žrtev dveh terorističnih napadov v minulem tednu. Maše so se udeležili tudi španski kralj Filipe in kraljica Letizia ter premier Mariano Rajoy in predsednik katalonske avtonomne skupnosti Carles Puigdemont, poročajo tuje tiskovne agencije.

Maša se je pod vodstvom nadškofa Juana Joseja Omella začela okoli desete ure zjutraj. Pred baziliko, kjer se je zbralo več sto ljudi, so bili nameščeni težko oboroženi policisti, okolico pa so varovali še ostrostrelci, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

(Foto: epa)

Danes se bo žrtev napadov z minuto molka spomnilo tudi približno 100 tisoč ljudi na nogometnem stadionu Camp Nou, kjer bo domača Barcelona odigrala otvoritveno tekmo sezone.

Preiskovalci so medtem svojo pozornost preusmerili na izginulega islamskega imama Abdelbakija Es Satija, za katerega sumijo, da je radikaliziral veliko mladih v mestu Ripoll, vključno s tistimi, ki so izvedli teroristična napada. Imam je sicer stari znanec policije in naj bi nekaj časa preživel v zaporu, kjer je spoznal teroriste, povezane z bombnim napadom na vlak v Madridu marca 2004, v katerem je življenje izgubilo 191 ljudi. Odgovornost za najhujši teroristični napad v Evropi je takrat prevzela teroristična mreža al Kaida, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

(Foto: epa)

Španska policija je medtem sporočila, da je v zvezi z napadoma v Barceloni in Cambrilsu, v katerih je bilo ubitih 14 in ranjenih 120 ljudi, locirala še enega storilca. Kakšno vlogo naj bi imel, ni znano. Policijska operacija poteka na severovzhodu province Girona. Varnost je poostrena tudi na špansko-francoski meji, še navaja dpa.

J. F., STA