fbpx

V Belgiji imajo “super govorca” za covid-19 in vseeno eno najvišjih smrtnosti v Evropi!

Virolog Steven van Gucht (Foto: epa)

Iz Belgije prihajajo novice o tem, da so epidemiologu Stevenu van Guchtu podelili nagrado za jasno komuniciranje. V sami utemeljitvi nagrade so zapisali, da je dobil nagrado med drugim zato, ker daje občutek, da je mogoče novi koronavirus preživeti. Ob tem pa je vendarle potrebno poudariti, da imajo v državi eno najvišjih smrtnosti v Evropi. Toliko o pomenu “super komunikatorja”.

Steven van Gucht je virolog na zdravstvenem inštitutu za javno zdravje Sciensano, ki je zadolžen za vodenje jutranjih tiskovnih konferenc v času pandemije covid-19 v nizozemskem jeziku. Je tudi reden sogovornik v novicah in pogovornih oddajah, skoraj vsak dan se ga citira v flamskih časopisih.

V utemeljitvi nagrade je po poročanju Flanders Today mogoče prebrati, da Van Gucht vedno komunicira na zelo dostopen način. “Njegov glas in mimika obraza odražata samozavest. Vedno je potrpežljiv in miren, daje nam občutek, da lahko preživimo ta virus”. Poudarjajo, da se dotika le dejstev in informacij, ki so koristne za državljane. “Koronavirus je imel velikanski vpliv na naše vsakdanje življenje in našo družbo, zato je jasna komunikacija ključnega pomena. Lahko celo rešuje življenja,” so prepričani.

Okužbe se vnovič povečujejo
V Belgiji so sodeč po najnovejših podatkih zabeležili skupno 621.039 okuženih z novim koronavirusom, do sedaj je umrlo 18.455 ljudi. Oktobra se je pričelo število primerov hitro povečevati, v povprečju se je odkrilo tudi po 15 tisoč okužb na dan. Največ 22 tisoč okužb je bilo zabeleženih 27. oktobra. Po uvedbi strogih ukrepov, kot so nočna policijska ura, zaprtje restavracij, barov in kavarn ter obveznost dela od doma, se je od oktobra dalje pričelo zmanjševati število okužb na 2 tisoč okužb na dan. Vendar pa so se v zadnjih dneh številke spet začele povečevati in so se dvignile na 2.400, poroča Anadolu Agency. “To bi bil lahko začetek tretjega vala, vendar lahko preprečimo, da se to ne zgodi,” je po poročanju Politica zatrdil premier Alexander De Croo in prosil državljane, naj božič praznujejo v manjšem krogu. Za vstop v državo bodo morali vsi, ki v državi stalnega bivališča nimajo, opraviti negativen test.

Foto: epa

Glede na to, da nas poskušajo osrednji mediji in opozicija prepričati, kako pomembna je dobra komunikacija za preprečevanje okužb, je na primeru Belgije več kot očitno, da temu ni tako. Najbolj pomembno namreč je, da se vsak posameznik striktno drži ukrepov za preprečevanje virusa. V boju lahko zmagamo le skupaj.

Sara Kovač