fbpx

V Belorusiji že 58 političnih zapornikov

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko zapira politične zapornike. (Foto: epa)

V Belorusiji se odnosi med Lukašenkovo vlado in opozicijo zaostrujejo. Borci za človekove pravice v Belorusiji kot politične zapornike priznavajo 58 ljudi, od 10. septembra dalje pa mednje prištevajo tudi člana odbora tako imenovanega opozicijskega koordinacijskega koncila, Marijo Kalesnikavo in Maksima Znaka ter Illijo Salleja, odvetnika v pisarni prav tako zaprtega predsedniškega kandidata, Viktara Barbarike.

Beloruski generalni tožilec je sprožil postopek zoper osumljene člane opozicije, ki naj bi bili obtoženi javnega pozivanja k dejanjem, ki škodujejo nacionalni varnosti. V skupni izjavi za javnost zdaj beloruske NVO, beloruski center za človekove pravice, Viasna, belorusko združenje novinarjev, beloruski center PEN – a, oblasti pozivajo, da omenjene zapornike nemudoma izpustijo, saj gre za politične zapornike.

V izjavi za javnost so med drugim povedali, da se ne strinjajo s pravno kvalifikacijo zapornikov, ker jo dojemajo kot izmišljeno, v neskladju z bistvenimi principi Koncila, pristransko in očitno politično motivirano. Poleg tega beloruskim tajnim službam očitajo nezakonito ravnanje v procesu, kar skupaj z grožnjami iz notranjega ministrstva, uperjenimi proti Kalesnikavi, po njihovo podpira njihovo tezo, da gre za politično motiviran proces.

Foto: epa

Omenjeni koncil je ustanovila Lukašenkova najmočnejša nasprotnica, Svetlana Tihanovska, z namenom ponovne vzpostavitve vladavine prava in uravnoteženja politične moči v Belorusiji. Od prvotnih članov Koncila je na prostosti le še znamenita beloruska pisateljica, Svetlana Alexievič. Vsi ostali (Lilija Ulasava, Marija Kalesnikava, Sergej Dleuski, Maksim Znak) so bili zaprti ali pregnani iz države (Pavel Latuška, Volha Kavalkova).

Illja Salej in Marija Kalesnikava (Foto: Socialna omrežja)

Aleš Ernecl