Cerkev ostaja zvesta svojemu poslanstvu: Kardinal v Berlinu podprl Merklovo in njeno migrantsko politiko

Angela Merkel (foto: epa).

Nemška kanclerka Angela Merkel se sooča s hudimi obtožbami in kritikami glede azilne politike, ki prihajajo kar iz njene lastne stranke. Kar 44 poslancev iz njenih vrst je podpisalo protestno pismo in ga poslalo Merklovi. Medtem pa poslanci na drugi strani tabora CDU podpisujejo pismo podpore kanclerki in njeni kontroverzni migrantski politiki. Podpori se pridružuje tudi Cerkev. 

Nemški minister za promet Alexander Dobrindt, ki prihaja iz stranke CDU, je že v torek javno kritiziral delo Angele Merkel in se od njega popolnoma distanciral. V torek pa je protestno pismo nemški kanclerki poslalo kar 44 poslancev iz vrst CDU in sestrske CSU.

Kardinal Marx podprl migrantsko politiko Angele Merkel
Spoštovanje,” je za nemški časnik Handelsblatt dejal predsednik nemške škofovske konference, kardinal Marx, ko so ga povprašali, kaj meni o migrantski politiki nemške kanclerke Angele Merkel. V vodilnem nemškem gospodarskem časniku je izpostavil razlike v stališčih, ki sta jih do migrantske krize oblikovala CSU (sestrska stranka vodilne nemške stranke CDU) in Cerkev. Po kardinalovem mnenju bi moral C v CSU (CSU pomeni Krščanskodemokratska unija), pomeniti, da smo vsi – ne glede na religijo, spol ali izvor – ustvarjeni po božji podobi in da bi bilo potrebno vsem ponuditi priložnost. “Meja Evrope ne sme biti meja smrti,” je še povedal.

Bo Nemčija zaprla meje?
Dobrindt je kritiziral predvsem begunsko politiko Merklove in njen način vodenja, poročajo nemški mediji. Po njegovem mnenju Nemčija svetu ne more več kazati prijaznega obraza. Če se število migrantov kmalu ne bo zmanjšalo, se država ne bo mogla izogniti zaprtju mej, je bil kritičen. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, sicer iz vrst koalicijskih socialdemokratov, je že komentiral, da zaprtje mej migrantskega pritiska ne bo rešilo.

Protestno pismo proti azilni politiki Merklove podpisalo 44 poslancev
Še večji plaz kritik pa se je na Merklovo usul s strani njenih poslancev. Kar 44 jih je podpisalo pismo, v katerem so izrazili svoje nestrinjanje z njeno azilno politiko. Čeprav so pobudniki pričakovali več podpisov, so pismo kanclerki vseeno posredovali. V njem so zapisali, da je Nemčija pred preobremenitvijo, zato predlagajo spremembe trenutne prakse priseljevanja ter pozivajo k vrnitvi k strogemu izvajanju obstoječega prava.

Tudi pismo v podporo Merklovi
Na drugi strani nemške Krščanskodemokratske stranke CDU pa je zaokrožilo tudi pismo v podporo Angeli Merkel. Tudi tega je podpisalo okoli 40 poslancev. Azilno politiko bo sicer kanclerka morala danes zagovarjati na zasedanju CSU v Wilbad Kreuthu na Bavarskem. Predsedujoči CSU Horst Seehofer je sicer oster nasprotnik Merklove, zato je pričakovati ostro debato.

M. G., STA