fbpx

V BiH iz pripora izpustili islamskega borca

Fotografija je simbolična (foto: iStock).

Imada al Husina, enega od islamskih borcev med vojno v BiH, bolj znanega kot Abu Hamza, so po več kot sedmih letih izpustili iz pripora, v katerem je čakal na deportacijo. Oblasti v BiH ga še naprej obravnavajo kot grožnjo nacionalni varnosti in bodo njegovo gibanje nadzorovale.

Abu Hamza je zapustil Center za tujce pri Sarajevu, a so na Ministrstvu za varnost BiH zatrdili, da bodo njegovo gibanje nadzorovali in omejili na območje Sarajeva. “Še vedno predstavlja grožnjo nacionalni varnosti,” so zapisali na ministrstvu in dodali, da ukaz o njegovi deportaciji še vedno velja.

Bosna in Hercegovina išče državo, ki bi bila borca pripravljena sprejeti
V Sirijo, kjer je bil rojen, ga ne morejo poslati, “ker bi bile tam ogrožene njegove človekove pravice”, so pojasnili na ministrstvu. Še naprej pa bodo iskali državo, ki bi ga bila pripravljena sprejeti.

V BiH so sicer lani sprejeli nov zakon o tujcih, ki je usklajen z evropsko zakonodajo in ki obdobje pridržanja oseb v centru za tujce omejuje na šest mesecev.

V vojski BiH se je boril v enoti mudžahidov
Abu Hamza je v BiH prispel med vojno v letih 1992-1995. V vojski BiH se je boril v enoti mudžahidov, tujih islamskih borcev, ki so bili večinoma arabskega porekla. Po nekaterih navedbah je bil v tej enoti glavni logistik in je imel po koncu vojne znatna finančna sredstva. Varnostne službe BiH so ga spremljale in ga nato na podlagi zbranih podatkov razglasile za nevarnega ter priprle. Obtožen ni bil.

Abu Hamza je tako kot mnogi mudžahidski borci državljanstvo BiH pridobil v sredini 90. let prejšnjega stoletja, leta 2007 pa so mu ga oblasti odvzele in mu ukazale, naj zapusti državo, njegove prošnje za dodelitev stalnega bivališča in azila v BiH pa zavrnile.

N. K., STA