fbpx

Ilegalni migranti so nevarni prenašalci koronavirusa! V BiH so jim prepovedali gibanje na prostem!

Foto: epa

Svet ministrov BiH je danes vsem nezakonitim migrantom v državi prepovedal gibanje na prostem. Kot so pojasnili po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina, gre za ukrep za preprečevanje širjenja koronavirusne bolezni 19.

Ilegalni migranti tako v BiH poslej ne smejo iz sprejemnih centrov, policija pa mora vse, ki jih bodo zasačili na prostem ali drugod, prepeljati v migrantske centre. Odločitev, ki so jo v Sarajevu sprejeli za zaprtimi vrati, bo veljala, dokler bo v BiH epidemija covida-19. V skladu z zakonodajo BiH se sicer lahko nezakoniti migranti svobodno gibljejo po državi, dokler pristojne oblasti ne odločijo, ali jim bodo odobrile prošnjo za azil.

Največ migrantov, ki niso v sprejemnih centrih, je na območju Unsko-sanskega kantona na severozahodu BiH – po ocenah tamkajšnjih oblasti jih je okoli 1500. Prepeljali naj bi jih v migrantski center Lipa okoli 25 kilometrov od Bihaća. Tam so danes dokončali postavitev šotorskega naselja za migrante.

Migranti v Bihaću sredi molitve (foto: epa)

Po napovedih župana Bihaća Šuhreta Fazlića bodo prve migrante v ta center prepeljali v petek. V BiH so sicer doslej potrdili več kot 1150 okužb z novim koronavirusom, od tega je 269 bolnikov že ozdravelo. Za covidom-19 je v tej državi doslej umrlo 43 ljudi, še navaja Hina.

Demokracija