fbpx

V BiH smrtnost zaradi covida na milijon prebivalcev najvišja v Evropi

Foto: iStock

Bosna in Hercegovina se je znašla na samem vrhu evropskih držav po številu smrti zaradi covida-19 na milijon prebivalcev. Sodeč po podatkih portala Worldometer, ki redno spremlja stanje epidemije novega koronavirusa po svetu, je zgolj Peru tisti, ki prekaša Bosno in Hercegovino v tej žalostni statistiki.

Od začetka epidemije so v BIH zabeležili 225.857 okužb z novim koronavirusom in 10.203 smrtnih žrtev. Statistika kaže, da imajo 3134 smrti zaradi covida-19 na milijon prebivalcev. Prek 3 tisoč smrti na milijon prebivalcev so zabeležili tudi v Severni Makedoniji. Na vrhu lestvice je mogoče med drugim zaslediti Črno goro, kjer so zabeležili prek 2.900 smrti na milijon ljudi, in Bolgarijo, kjer so zabeležili 2.903 smrti na milijon prebivalcev.

Stanje v Peruju je daleč najbolj resno, tam namreč beležijo kar 5.935 smrti na milijon prebivalcev. Do sedaj so v tej južnoameriški državi zabeležili 2.166.419 okužb in skupno 198.976 smrtnih žrtev. Po številu okužb na svetu prednjačijo ZDA, Indija in Brazilija. Največ smrti so zabeležili v ZDA, sledijo pa Brazilija, Indija, Mehika in Peru.

Vir: Worldometers

Glede na to, da se v prvi deseterici svetovne lestvice po številu smrti zaradi covida-19 na milijon prebivalcev nahaja kar osem evropskih držav, to predstavlja jasen signal, da najhuje še ni mimo. Cepljenje proti covidu-19 tako ostaja najpomembnejši ukrep, da se čim prej zajezi epidemijo, ki je naš vsakdan povsem postavila na glavo.

Sara Kovač