fbpx

V BiH spet vre, Hrvati zaskrbljeni: Kdo v resnici stoji za velikim oboroževanjem Republike Srbske?

Foto: Youtube

Srbskega predsednika Aleksandara Vučića skrbi sodelovanje in zavezništvo med Hrvaško in Srbijo, muči pa ga tudi vpletenost Bosne in Hercegovine. Govori se celo o vojni. Čeprav nihče vojnih razmer ne omenja neposredno, jih prav tako nihče ne izključuje. Srbija in BiH sta menda že oboroženi in pripravljeni.

Beseda ‘’vojna’’ je, kot zgleda, uporabljena vedno bolj pogosto, sploh, ko je govora o vsesplošni politični situaciji v Bosni in Hercegovini. Očitno je, da se stvari v državi ponovno zapletajo. Eden izmed članov tamkajšnjega predsedstva Bakir Izetbegović je v nedavnem intervjuju za hrvaško televizijo odkrito dejal, da je na vojno pripravljen in se Hrvatom ne bo pustil. Če želijo samostojno ‘’tretjo entiteto’’, se bodo zanjo menda morali boriti.

Novice o morebitni vojni preplavljajo Balkan, posebno zaradi osnovanja vojaškega kampa v občini Tešanj v Bosni in Hercegovini. Kamp, namenjen najstnikom, so osnovali radikalni muslimani, med katerimi so tudi odgovorni za izvedbo terorističnih napadov v BiH po vojni. Težave povzroča tudi dejstvo, da je kamp zelo blizu Usore, največjega hrvaškega mesta na severu Bosne.

Za srbske policiste kupili 2.500 kosov orožja – gre res za kreiranje srbske vojske?
Ob vsem tem pa je eksplozivno odjeknila tudi novica o odločitvi predsednika Republike Srbske Milorada Dodika o oboroževanju celotne policije Republike Srbske, se pravi o nakupu 2.500 kosov orožja. Dodik ni nikoli skrival svojih namenov in želje po odcepitvi, vezane na osamosvojitev in možno odcepitev Republike Srbske. Dejanje je marsikoga prestrašilo, zaradi izkušenj in poznavanja Dodika pa dogajanje mnogi razumejo kot zametek bodoče srbske vojske.

Hrvaški Jutranji list je preveril govorice, viri iz Banje Luke, ki so predsedniku Dodiku zelo blizu, pa so potrdili, da so res kupili 2.500 kosov orožja za policiste Republike Srbske. Vrednost nakupa znaša 786.729 evrov, plačal pa je Direktorat za proizvodnjo in trgovino z vojaško opremo in orožjem Republike Srbske, bojda iz lastnih sredstev, pridobljenih s prodajo starega orožja, prepuščenega vojski Republike Srbske iz pretekle vojne. Ob nakupu orožja je notranje ministrstvo Republike Srbske dobilo soglasje Ministrstva za obrambo BiH, Ministrstva za zunanje zadeve BiH, Ministrstva za zunanjo trgovino in ekonomske odnose ter Varnostne agencije BiH, po tem, ko je Svet ministrov BiH izdal dovoljenje za nabavo in uvoz. Ob tem je pomembno poudariti, da bo s tem vsak drugi policist Republike Srbske imel v lasti orožje, v nasprotju z dosedanjim stanjem, ko ga je imela samo desetina vseh policistov.

V Republiki Srbski je 5.300 uniformiranih policistov, v vsej Federaciji Bosne in Hercegovine jih je okoli 11.000, v BiH pa je po različnih policijskih postajah skupno približno 22 tisoč policistov. Viri hrvaškega Jutranjega lista opozarjajo, da niso oboroženi samo v Republiki Srbski. Veliko orožja naj bi bilo tudi v BiH.

A. L.