fbpx

V Bolgariji bodo izvedli revizijo celotne privatizacije po padcu komunizma! Kdaj se bo to zgodilo v Sloveniji?

V najrevnejši članici EU Bolgariji, ki se je skupaj z Romunijo leta 2007 pridružila povezavi, bodo izvedli revizijo celotne privatizacije po padcu komunizma. Generalni državni tožilec Ivan Gešev je nalogo poveril državni varnostno-obveščevalni službi. Privatizacijske procese v Bolgariji spremljajo očitki o korupciji in nepravilnostih.

Vrednost bolgarskega državnega premoženja je bila ob padcu komunizma leta 1989 ocenjena na 40 milijard dolarjev. Ko se je začela privatizacija tega premoženja, so pogosto nepregledne postopke kmalu začeli spremljati očitki o korupciji in drugih nepravilnostih oz. mahinacijah, poroča Sta.

Privatizacija je tako v očeh navadnih Bolgarov, ki še vedno veljajo za najrevnejše državljane EU, postala sinonim za korupcijo, piše nemška tiskovna agencija dpa. Do novembra 2018 se je v državno blagajno skupaj nateklo 18,7 milijarde levov, kar je približno 10,4 milijarde dolarjev ali okoli 9,5 milijarde evrov, je ta teden podatke državne privatizacijske agencije po poročanju dpa povzel časnik 24 časa. Do konca 2018 je tako Bolgarija privatizirala nekaj več kot dve tretjini državnega premoženja, a novi lastniki državi za pridobljeno premoženje še vedno dolgujejo okoli milijardo levov, kar pomeni približno pol milijarde dolarjev oz. evrov.

V okviru privatizacije je bilo 174 poslov sklenjenih s tujimi vlagatelji. Ti med drugim prihajajo iz Nemčije, Belgije, Grčije, Avstrije, Španije in Rusije. Novi generalni državni tožilec Gešev, za katerim je v zadnjih tednih več odmevnih racij, je zdaj napovedal temeljito revizijo privatizacijskih postopkov, ki jo bo vodila kar državna varnostno-obveščevalna služba Dans. Z revizijo se strinjajo tako v vladajoči konservativni stranki GERB premierja Bojka Borisova kot tudi opozicijski socialisti in stranka turške manjšine DPS. “Kar naprej zastavljamo vprašanja o tem, kako je bila država s privatizacijo barbarsko oropana,” je povedal namestnik vodje poslanske skupine GERB Krasimir Velčev.

Lana Božič