fbpx

V Bolgariji brutalno umorjena in posiljena 30-letna raziskovalna novinarka

Novinarka Viktoria Marinova (foto: epa)

Pritiski na delo novinarjev, ki jim sledijo grožnje, so tako v Sloveniji kot po Evropi v porastu. Vse pogosteje pa pride tudi do najhujšega, tokrat je bila v Bolgariji brutalno umorjena in posiljena 30-letna novinarka. So jo na ta način želeli utišati poslovneži in politiki, ki jih je preiskovala zaradi goljufanja pri porabi sredstev Evropske unije?

Truplo 30-letne bolgarske raziskovalne novinarke Viktorie Marinove so našli v soboto v mestu Ruse na severu Bolgarije, policija pa sumi, da je bila udarjena v glavo in zadušena. Bolgarski minister za notranje zadeve Mladen Marinov je sporočil, da je bila tudi posiljena, na kraju zločina pa so manjkali mobilni telefon, avtomobilski ključi, deli njenih oblačil ter njena očala. Na umor se je odzval tudi bolgarski predsednik vlade Bojko Borisov, ki je izrazil upanje, da bo preiskava uspešna, in dejal: “Zaradi pobranih velikih količin DNK je le še vprašanje časa, kdaj bo morilec prijet.”

Je bilo za umor krivo njeno delo ali zasebno življenje?
Policija pri preiskovanju umora preiskuje tako njeno delo kot tudi zasebno življenje, poroča Aljazeera. Marinova je bila sicer administrativna direktorica manjše zasebne televizije TVN, kjer so pred kratkim uvedli pogovorno oddajo o aktualnih dogodkih Detektor. V zadnji predvajani oddaji 30. septembra je v studiu gostila Dimitarja Sojanova iz Bivol.bg ter Attilo Biroja iz Romanian Rise Projecta, pogovarjali pa so se o goljufijah v zvezi s porabo sredstev Evropske unije s strani poslovnežev in politikov.

Na Bivol.bg so po umoru že pozvali k policijski zaščiti njenih kolegov, predstavnik za svobodo medijev Harlem Desir pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi je prek družbenega omrežja Twitter že izrazil zgroženost nad zločinom in pozval k temeljiti preiskavi.

J. Ž.