V Bosni in Hercegovini je od leta 2018 registriranih 62 tisoč migrantov!

Foto: epa

Po poročanju medija Dnevni avaz je v Bosni in Hercegovini po zadnjih podatkih registriranih  62 tisoč migrantov od leta 2018. Od tega jih kar 59 tisoč zaprosilo za mednarodno zaščito, je potrdil namestnik ministra za zunanje zadeve Mirsad Buzar.

Na Balkanu je nova migrantska bomba. Več kot 59 tisoč migrantov v Bosni in Hercegovini je zaprosilo za mednarodni azil, a po besedah Mirsada Buzarja so jih odobrili dobre tri odstotke. Izpostavil je, da so vse obdelali in vzeli njihove podatke, vendar da BiH vidijo kot tranzitno državo, ki jo želijo zapustiti čim prej. Povedal je, da je v primerjavi s skupnim številom teh migrantov zelo malo, ki s svojim nezakonitim ravnanjem in vedenjem kršijo varnostne razmere.

Kot je dejal, se služba spopada s številnimi težavami, ko gre za obvladovanje migrantske krize, predvsem zato, ker ne morejo vzpostaviti komunikacije z migranti, ker nimajo prevajalcev, ki govorijo redke jezike držav, iz katerih prihajajo. “Migranti dajejo tudi napačne podatke. Recimo, če Maročani pravijo, da so Alžirci ali Pakistanci, na koncu povedo, da so Afganistanci. Skušajo prevarati pristojne organe, da ne bi ugotovili njihove identitete in nadaljnjega sodelovanja, ki ga imamo z državo njihovega izvora” je pojasnil Buzar.

Migrantska bomba je najbolj nevarna za Slovenijo kot zadnja država, ki brani schengensko mejo
Slovenija je v preteklosti že preživela enega izmed migrantskih valov, ko naj bi skozi Slovenijo proti Nemčiji in drugim severnim državam Evrope odšlo na stotisoče ljudi. Žal so nekatere pretekle leve vlade v Sloveniji problem vzele premalo resno, saj so bile vse tihe podpornice mile politike do migrantov. S tem pa so Slovenijo izpostavili nevarnosti.

Valu migrantov so se uprle predvsem domoljubne države v Evropi kot so Poljska, Češka, Slovaška in Madžarska. Predvsem vlada Viktorja Orbana je zaradi svoje odločne drže že velikokrat povzročila sivo lase bruseljskim birokratom v Evropski Uniji.

Luka Perš