fbpx

V Bosni pravi razrast nakupov zemljišč pregnanih Hrvatov in Srbov za bogate Arabce

Foto: iStock

Po tistem, ko so bogati Arabci pokupili vse vrednejše parcele v Sarajevu in okolici, se zdaj dogaja nakupovalna mrzlica še v Bosanski Posavini, na opuščenih zemljiščih Hrvatov in Srbov. Večernji list je prek svojih virov izvedel, da denar prihaja iz Savdske Arabije do nevladnih organizacij in različnih fondov, posle pa sklepajo lokalni predstavniki.

Iz Bosne in Hercegovine prihajajo informacije, da se na področju Bosanske Posavine, pokrajine ob severovzhodnem delu Bosne, ki meji na Hrvaško, dogaja enak scenarij kot v Sarajevu in okolici, ko so bogati Arabci na veliko kupovali nepremičnine.

Kot so pojasnili na občini Derventa, se dogaja prava evforija nakupa zemljišč hrvaških izseljencev, ki so zapustili svoje domove v času vojne. Prek različnih fondov so Bošnjaki pokupili za okoli 200 tisoč kvadratnih metrov površin, pritisk in zahteve za prodajo pa se dogajajo tudi pri obstoječih družinah, kjer še vedno živi kakšen od članov.

Muslimani kupujejo draga zemljišča, da bi kmetovali?
Po pojasnilu ljudi, ki poznajo stanje, se je prodaja trenutno nekoliko umirila, srbske oblasti pa so zelo zaskrbljene in iščejo načine, kako ustaviti nadaljnjo prodajo zemljišč. Ljudje se bojijo, da bi bila nekoč slika podobna tisti v občini Odžak, kjer podjetje iz Združenih arabskih emiratov obvladuje hotele in počivališča, v kraju Trtnjak, ki je bilo pred vojno naseljeno s Srbi, pa so že kupili 30 hektarjev zemljišč.

Foto: STA

Po dogajanju v občini Odžak so se povezali hrvaški in srbski predstavniki občine Šamac in nekako zaustavili proces množičnih nakupov zemljišč, hiš in ostalih nepremičnin. S sumljivim arabskim denarjem so novi lastniki podrli številne stavbe, čeprav govorijo, da se bodo zaradi plodne zemlje začeli ukvarjati z intenzivnim kmetijstvom, pa jim številni tega ne verjamejo, saj je povsem nelogično, da bi nekdo rušil drage stavbe samo zato, da bi tam kmetoval. Večina spornih nakupov se je dogajala, ko je bil župan občine Hajrudin Hadžidedić.

C. Š.