fbpx

V BiH protestirajo vojni veterani: Zahtevajo, da vlada zmanjša doniranje 1.600 veteranskim združenjem

Slika je simbolična (Foto: iStock)

V Bosni in Hercegovini je na glavnih cestnih povezavah zelo napeto. Že nekaj dni na avtocestah protestira na stotine vojnih veteranov, ki so se borili v devetdesetih. Od vlade si želijo poštenosti in enakopravnega izplačevanja denarnih nadomestil. Protesti se že od srede odvijajo noč in dan, ne glede na izredno nizke zimske temperature.

V bosanski vasi Mravići se je preteklo soboto odvil protest, ki ga je sprožila nepravičnost vlade. Protestniki so zahtevali enakopravnost in pošteno, enakomerno razpolaganje z denarnimi nadomestili. Protest je potekal kar na avtocesti, kjer je območje varovalo na stotine bosanskih policistov.

Posebne enote so na kraj dogajanja prišle v popolni bojni opremi in z orožjem. Ker je policija že v soboto zjutraj obvladala in odgnala podobno skupino protestnikov v Tuzli, so se v omenjeni vasi napetosti še povečale. Policija je bila primorana uporabiti silo. Med policijsko akcijo v Tuzli so ranili dva protestnika, osem pa so jih pridržali.

Bosanski in hrvaški vojni veterani že od srede blokirajo glavne cestne povezave med bosanskimi mesti, vključno s Sarajevom. Zahtevajo denarno nadomestilo za nekdanje vojake in enoten register za vse veterane. Nove skupine protestnikov so se v soboto organizirano odpravile na različne dele države, največ jih protestira v centru BiH in ob mejnem prehodu s Hrvaško.

Protestirajo tudi ponoči, veteranskim združenjem pa ne zaupajo več
Protesti se že od srede odvijajo na glavnih cestnih povezavah med mesti v BiH in na meji s Hrvaško, ne umirijo se niti ponoči. Že nekaj noči so preživeli na prostem, niso pa jih odgnale niti izredno nizke temperature. Še naprej ovirajo promet in zahtevajo, da vlada zmanjša doniranje 1. 600 veteranskim združenjem. Trdijo, da tem združbam ne zaupajo, saj te z dodatki ne razpolagajo pravilno. Želijo, da vlada dodatke izplačuje neposredno posameznikom, saj bi bil tako sistem veliko pravičnejši.

Iz vlade so prejeli odgovor, da se svojim zahtevam morajo odreči, saj zaradi proračunskih omejitev takšno izplačevanje naj ne bi bilo možno. Predstavnike veteranov so povabili na pogovor o zahtevah, a so protestniki povabilo zavrnili. Vlada se s problemom plačil veteranom sooča že leta. Nihče pa ne ve, koliko nekdanjih vojakov je do dodatka sploh upravičenih, poročajo na Todays News. Veliko se jih je za veterane lažno opredelilo, ravno zato pa protestniki vztrajajo pri enotnem registru.

 A. L.