fbpx

V Braziliji želijo s predlogom zakona omogočiti uporabo patentov za cepiva v primeru izrednih razmer

Foto: epa

Spodnji dom brazilskega kongresa je glasoval za zakon, ki bi legaliziral kršitev patentov za cepiva in zdravila v primeru izrednih zdravstvenih razmer v državi. Zakon so poslali na senat v odobritev. Za zakon je glasovalo 425 poslancev, proti pa jih je bilo 15. Predlog zakona namreč dovoljuje kongresu, da izda dovoljenje za kršitev patentov “v primeru izrednih razmer na področju javnega zdravja” brez odobritve predsednika države, čemur pa je predsednik Jair Bolsonaro nasprotoval.

Predlog zakona sedaj čaka senat, ki bo odločal, ali bo amandmaje odobril. Največja sprememba zakona je, da imetnikom patentov ne bo več potrebno zagotavljati biološkega materiala podjetjem, ki imajo dovoljenje za kršitev intelektualne lastnine v nujnih primerih. To je bilo namreč razglašeno kot “nepraktično”, “samovoljno” in v nasprotju z brazilskim ustavno zagotovljenim načelom svobodnega podjetništva. Druga sprememba pa je, da bi imetnikom pravic intelektualne lastnine nadomestili uporabo patentov z 1,5 odstotka neto prodaje v času, o katerem govori zakon.

Zakon je pozdravila tudi organizacija Zdravniki brez meja (MSF). Ukrep “izboljšuje sedanjo patentno zakonodajo, ki dovoljuje uporabo obveznih licenc na bolj popoln in učinkovit način v tej izredni zdravstveni situaciji”, je dejal brazilski koordinator MSF-a Felipe Carvalho. Ta poteza je posledica širšega prizadevanja za začasno ukinitev zakonov o intelektualni lastnini, v času, ko se države borijo proti pandemiji, in sicer za cepiva in s tem povezano tehnologijo.

Brazilski kongres. (Foto: epa)

Ta poteza je posledica širšega prizadevanja za začasno ukinitev zakonov o intelektualni lastnini, v času, ko se države borijo proti pandemiji, in sicer za cepiva in s tem povezano tehnologijo. Medtem ko je Svetovna trgovinska organizacija (WTO) prvič lansirala idejo o globalni opustitvi patentov oktobra lani – od takrat, ko jo je potrdil Washington – so se številne države, vključno z Evropsko unijo, pa tudi velika farmacevtska podjetja, temu predlogu uprle.

Prejšnji mesec je EU ponudila alternativo načrtu opustitve pravic intelektualne lastnine, ki ga je predlagal WTO, s čimer je želela zmanjšati izvozne omejitve na najnižjo možno raven in uporabiti obstoječa pravila znotraj organizacije za podeljevanje licenc tudi brez soglasja imetnikov patentov. Vendar je ta načrt naletel na kritiko. Predlog EU je “šibek in moteč, ne prinaša ničesar bistveno novega in zmanjšuje nekatere obstoječe prožnosti javnega zdravja, ki jih uživajo članice WTO“, so konec prejšnjega meseca še dejali v organizaciji Zdravniki brez meja.

Sara Kovač