fbpx

V Bruslju komaj ušla posiljevalcem, nato je sprožila peticijo za boljše delovanje policije

Carla R., katalonka v Bruslju, ki je sprožila peticijo (Foto: Splet/njen lastni arhiv)

Katalonka Carla R. je, potem ko je bila skoraj posiljena, policija pa ji je dobesedno rekla, da nima dovolj denarja, da bi bila dovolj učinkovita, sprožila peticijo s katero želi pozvati in oblasti prisiliti, da namenijo več denarja policiji.

Katalonka iz Bruslja poziva k boljši zaščiti žensk v bruseljskem predelu Etterbeek, potem ko so jo nedavno skoraj posilili v bližini parka Cinquantenaire. Carla R. je v pogovoru za The Brussels Times pojasnila, da je hodila domov na Avenue de la Chevalerie, blizu parka Cinquantenaire, ko jo je moški prijel in poskušal posiliti, a mu je uspela pobegniti.

Naslednji dan, ko sem šla na policijo, da bi poročala, kaj se je zgodilo, so mi rekli, da imam veliko srečo “, da sem pobegnila, in da so na tem območju mesečno posilstva in spolni napadi,” je dejala. To me je zelo presenetilo. “Prvotno prihajam iz Barcelone in se mi je zdel Bruselj veliko bolj varen,” je dodala Carla. “Vprašala sem jih, zakaj ni več policijskega nadzora ali kamer, če so vedeli, da je to kraj, kjer se to veliko dogaja, vendar so rekli, da za to ni dovolj sredstev.”

Pobuda bila množično sprejeta
Incident, pa tudi način njegovega obvladovanja, je Carlo spodbudil, da je sprožila peticijo, da bi bruseljska občina Etterbeek namenila več sredstev za zaščito žensk in to postavila kot prednostno nalogo. Doslej je prek peticije zbrala več kot 5 tisoč podpisov, Etterbeek poziva, naj poveča prisotnost policije po okolici, poskrbi za večji nadzor, boljšo osvetlitev za zmanjšanje temnih madežev in jasne znake za odvračanje (spolno) nasilnega vedenja.

Odkar sem sprožila peticijo, se je veliko žensk oglasilo s podobnimi zgodbami, vendar jih niso vedno prijavile policiji,” je dejala. “Vse reakcije, ki sem jih dobila, samo kažejo, da to ni osamljen primer. Nekaj ​​je treba storiti.” “Bolj kot karkoli me šokira neukrepanje oblasti,” je dodala Carla. “Ljudje preprosto sprejemajo, da je to realnost žensk, vendar tega nočem sprejeti.” Poleg tega je povedala, da svojo zgodbo pripoveduje drugim žrtvam, da niso same in da jih ne bi smelo biti sram govoriti o tem, kar se je zgodilo. “Zaradi vse podpore, ki sem jo prejela, se počutim zelo opolnomočeno.”

Policijska cona Montgomery (Etterbeek / Woluwe-Saint-Pierre / Woluwe-Saint-Lambert) je za The Brussels Times potrdila, da je Carla pripravila poročilo o spolnem nasilju, in dodala, da lani niso poročali o primerih posilstva ali poskusov posilstva.

V policijski coni Ixelles, ki pokriva tudi velik del parka Cinquantenaire, lani niso poročali o posilstvih
V policijski coni Brussels-Capital Ixelles, ki pokriva tudi velik del parka Cinquantenaire, so lani poročali o uradnem poročilu o posilstvih, je povedal tiskovni predstavnik Olivier Slosse. “Vendar pa je znano dejstvo, da številnih incidentov ne poročajo policiji,” je dejal za The Bruxelles Times in se spomnil na odprtje oskrbnega centra po spolnem nasilju v Bruslju leta 2017, ki je pri tem pomagal.

Žrtve se lahko odpravijo tja, da prijavijo incident in /ali dobijo potrebno nego in podporo,” je dejal Slosse. “Na policijski postaji se pogosto ne počutijo dobro ali se celo bojijo reakcije policista, center pa ima spremenjeno strukturo, da se lahko izognemo vsem tem težavam in se ljudje počutijo bolj udobno.”

Če žrtev želi podati prijavo, bo center poklical policijo, mi pa lahko pošljemo nekoga, ki je specializiran za zasliševanje ljudi, ki so doživeli spolno nasilje,” je pojasnil in dodal, da je policija opazila, da se je pripravljenost na prijavo v zadnjih letih povečala.

Aleš Ernecl