V Bruslju poteka 14. krog pogajanj o sporazumu TTIP

Foto: EPA

V Bruslju se začenja 14. krog pogajanj med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu (TTIP). Obe strani želita do jeseni uskladiti besedilo sporazuma na čim več področjih. Kljub temu, da določena vprašanja (npr. gensko predelana hrana) ostajajo odprta, je cilj zaključek pogajanj pred iztekom mandata aktualne ameriške vlade.

V ospredju tokratnega kroga pogajanj, ki bo trajal do petka, bodo tri področja. Dostop do trga za evropska in ameriška podjetja, regulativno sodelovanje in trgovinska pravila. Ta, že tretji krog pogajanj v zadnjih šestih mesecih, bo sicer zelo obsežen, saj bo zajemal vsa področja, ki jih pokriva TTIP.

EU in ZDA bosta predstavili svoje predloge
Tako evropska kot ameriška stran bosta predstavili svoje predloge glede avtomobilov, kozmetičnih, farmacevtskih in tekstilnih izdelkov, medicinskih pripomočkov in kemikalij. Pogajanja bodo tekla na tehnični ravni, politični dogovori pa bodo na vrsti jeseni. Obe strani želita do takrat uskladiti besedilo sporazuma na čim več področjih.

Septembra je predvidenih več srečanj med glavnim ameriškim pogajalcem za TTIP Michaelom Fromanom in evropsko komisarko za trgovino Cecilio Malmström. V Bratislavi pa naj bi 23. septembra potekalo neformalno srečanje članic EU o TTIP.

Pogajanja želijo zaključiti pred odhodom Obame
Pogajanja v celoti ali vsaj glavna vprašanja želita obe strani zapreti pred iztekom mandata ameriškega predsednika Baracka Obame. Ta bo namreč januarja naslednje leto zapustil Belo Hišo. Željo po zaprtju pogajanj s trenutno ameriško administracijo je v Varšavi izrazil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

V Bruslju zagotavljajo, da kljub želji po čimprejšnjemu zaključku pogajanj, ne bodo pristali na zniževanje v EU veljavnih standardov.

Odprtih še veliko pomembnih vprašanj
Od glavnih odprtih vprašanj izstopa dostop do trga, zlasti javna naročila, kjer EU zahteva večji dostop evropskih podjetij do javnih razpisov v ZDA. Zatika se tudi pri storitvah in kmetijstvu, saj je EU nenaklonjena gensko spremenjenim organizmom. Ključna pri kmetijstvu za EU je tudi zaščita geografskih označb. Unija si želi tudi posebno poglavje o energiji in surovinah.

Strani imata različne poglede tudi pri vključitvi novega sistema za reševanje sporov – sodnega sistema za vlagatelje (ICS), ki je zamenjal prejšnji mehanizem za reševanje sporov med državami in vlagatelji (ISDS).

Slovenija TTIP načelno podpira
Kot  je za Nova24tv povedala poslanka Evropskega Parlamenta Romana Tomc iz SDS ima TTIP ogromno pozitivnih strani. Prinesel bi delovna mesta, prost pretok delovne sile, storitev in še mnogo več. Problem pa, po besedah Tomčeve, ostaja kmetijstvo, gensko spremenjeni organizmi in energetika ter še nekatera druga manjša področja. Slovenija sicer TTIP načelno podpira.

A. R., STA

 • avtohtoni neandartalec

  Super, nastaja še en standard , ki bo olajšal in pocenil nakupovanje preko interneta.

  • tarantela

   Mogoče bom potem lahko kupila baročno porcelanasto kahlo. Tako, da ima gor rožce naslikane.

 • Steiermark

  Kaj pa imajo poslanci v EU parlamentu za odločati, v našem imenu, ne da bi se prej seznanili z našimi zahtevami in ne da bi ljudje, z referendumu tudi potrdili ali ga vrgli – vsaka država zase….

 • tarantela

  TTIP so zakuhali v ZDA, pa ne zato, da bi Slovenci bolje živeli. Američanom je naš standard deveta briga! Tu ima glavne apetite frau Merkel, saj je Nemčija že več desetletij odvisna od ZDA, slednja pa ima apetite po obvladovanju EU tako gospodarsko kot vojaško. Če bodo naši politiki počepnili, bodo kaj malo ali pa nič delovnih mest pridobili za naše nezaposlene, prav tako bomo kaj malo prodali na ameriški trg, pač pa bodo Američani postavljali “štante” po Sloveniji. Če bomo dovolili, da nam vsilijo svoj trg, bomo zmanjšali samooskrbo in s tem uničili domače kmete in podjetja. Vsekakor so apetiti ZDA neizmerni, radi bi obvladali svet.

  • Anthon

   Sam kdajpakdaj zmolim kak očenaš, da bi bilo v prihodnosti manj mesečnikov, torej da bi slovenska zavzetost za mavričnost imela končno tudi kakšen pozitiven učinek.

   Tvoj komentar je na las podoben mesečniškim “analizam”. Ne ravno demokratično socialističen, nekako bolj samoupravno socialističen. Ti grdi Amerikanci, kaj vse nam hudega želijo storiti!

 • Unikatna

  Ta sporazum bo sprejet, ker se nekateri EU poslanci premalo borijo za svoje visoke standarde! Naivno je pričakovati, da bo ta sporazum prinesel blaginjo! Slovenija bi morala zagovarjati in stati na svojih stališčih in od slovenskih evroposlancev bi pričakovali, da bodo pritisnili na EU pogajalce, da naj si prizadevajo za izhodišča, ki visokih standardov, ki jih imamo na številnih področjih, ne bodo žrtvovali zaradi morda tudi praznih obljub o gospodarski rasti in ustvarjanju delovnih mest.
  Sporazum TTIP lahko Evropi prinese številne slabosti, na področju socialnih pravic, kmetijstva, prehrane in okolja. Da ne omenjam GSO. Zelo sporen je mehanizem za reševanje sporov med vlagateljem in državo, ISDS (Investor State Dispute Settlement), ki je vključen v pogajanja. Na podlagi tega mehanizma bi lahko korporacije tožile države na mednarodnih sodiščih, če bi sprejele zakone, ki bi »omejevale« rast dobička korporacij. Na ta način bi lahko države prisilile k umiku zakonskih predpisov in zato obstaja bojazen, da bi zakone pa novem pisale kar korporacije same.

 • ŠĆČĐŽŠČĆŠ

  Debeli Američani naj kar obdržijo tisto svojo genetsko napihnjeno nafilano hrano z hormoni.

  • sevenx

   Haha. Dobra:)

 • sevenx

  Največji sporazum v zgodovini človeštva pa takšna medijska blokada.
  Ko bo podpisan pomeni v 5 letih konec sveta kot ga poznamo. Zbudite se!
  Držav ne bo več, bodo še samo podjetja.

 • Mihilus

  Namen TTIP sploh ni sporazum o trgovini saj je trgovini dejansko namenjenega krepko manj kot pol teksta. Dejansko se gre za prenos suverenosti iz držav na podjetja. Seveda pa želijo pohiteti s sporazumom in ga zabetornirati saj vedo, da bo Trump proti.

 • bojan

  kurja pamet EU

  ampak res kako si drznejo ne vprašati ljudi če to sploh želijo …

 • Razocarana

  Vedno slišim nekakšna nakladanja o novih delovnih mesti, vendar pa so te obljube vedno nekaj na splošno in ponavadi ni nič iz njih. EU ima visoke standarde kar se tiče zdravil, kozmetike in hrane, ki se jih niti slučajno ne sme zniževati za to da bodo določene korporacije lažje poslovale.

  • Novakec1

   Standardi so visoki, realnost za veliko večino €U ovc pa podn

 • xtc

  žAL OPAŽM ;DA SO KOMENTARJI VSE MANJ TREZNI IN VSE BOLLJ I::: NARAVNANI ZGOLJ POPULIZEM;KI ŽE TEPE:

 • dare326

  Vsak, ki bo glasoval v škodo Slovenije, bo zame narodni izdajalec.

  • Anthon

   Po katerem odloku OF že?

 • sevenx

  Evropa razpada, TTIP pa se dviguje. Ne gre za trgovinski sporazum!
  Gre za tajno pogodbo ki bo uničila vse veje družbe.

  • Anthon

   Itak, Evropa je center sveta, marksist predpotopni!

   • sevenx

    Marksistična nadutost?

    • Anthon

     Ni vse, s čimer te fopa slovenska levičarska srenja, čisto zlato.
     Sicer pa je psihološko prav lahko ugotovlljivo, kdo verjame v zarote.

 • Anthon

  Do sedaj je 99 procentov komentarjev takšnih, ki jih zaradi rigidnosti še 24 kur ni dobro prebavljal.
  Populizem, kot ugotavlja že Xtc. Nihče ni še nič širšega prebral ali slišal, ker znajo uporabljati zgolj žižkovske instrumente za proučevanja sveta in življenja.

  ZDA kar precej dol visi za ta sporazum z EU, saj so zanje neprimerljivo bolj pomembni veliki azijski trgi, Atlantik itd. Če se bo EU pravilno dogovorila (in mnogi, tudi slovenski dobri politiki delajo na tem), bo to dobro za vse od nas, sicer pa bo bolj beda. Evropa sama zase, vsaj srednjeročno, nima velikih perspektiv brez dobrih transatlantskih sporazumov.

  • sevenx

   Očitno si tudi ti nisi prebral kaj je v sporazumu. Verjamem pa da si noben od slovenskih EU poslancev sporazuma ni prebral ker je to nemogoče.

 • Novakec1

  Zmotil sem se.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!