fbpx

V Bruslju skoraj 90 odstotkov žensk žrtev spolnega nadlegovanja, policija pa razmišlja o telefonski aplikaciji, ki bi olajšala prijavo napadov

Foto: iStock

Nova študija Univerze v Ghentu je razkrila, da se skoraj 90 odstotkov vseh žensk v Bruslju spopada s spolnim nadlegovanjem. Belgijska policija je najavila, kako bo kot odziv takšnim razkritjem v marcu zagnala telefonsko aplikacijo, ki bo uporabnikom omogočala, da lažje prijavijo napad.

Študija, ki jo je opravila Univerza v Ghentu, je pokazala, da je imela velika večina žensk – devet žensk izmed desetih – na bruseljskih ulicah v preteklosti izkušnjo z obliko spolnega nadlegovanja. Od tega se ena tretjina še vedno sooča s posledicami spolnega nadlegovanja, medtem ko je bila kar polovica žensk v Bruslju žrtev groženj s fizičnim nasiljem. To naj bi bili po poročanju Voice of Europe v primerjavi z ostalimi evropskimi študijami najhujši rezultati.

Študija, za katero je zaprosilo belgijsko ministrstvo za enake možnosti, je razkrila, kako se številne ženske po neprijetni izkušnji s spolnim nadlegovanjem še dolgo izogibajo predelov mesta, kjer se je napad zgodil, oziroma celo prilagodijo svoje vedenje ter način oblačenja. Ministrica za enake možnosti, Bianca Debaets, je povedala: “Ta raziskava kaže, da se ženske zaradi spolnega in verbalnega nasilja v preteklosti izogibajo določenim soseskam.” 

Policija v boj proti spolnemu nadlegovanju s telefonsko aplikacijo
V marcu naj bi kot odziv na splošno razširjeno spolno nadlegovanje potekala kampanja, v kateri bo policija zagnala aplikacijo “HandsAway Brussels” (roke stran Bruselj). Cilj kampanje naj bi bilo ozaveščanje o potrebi po prijavljanju groženj na bruseljskih ulicah s pomočjo telefonske aplikacije. Ob tem se je Debaets spraševala, zakaj belgijska policija ne uporablja vab v obliki policistk pod krinko, s katerimi bi lahko uspešno ujeli in kaznovali zločince. “To deluje na Nizozemskem, zakaj ne bi še v Bruslju?” je izjavila.

Vsakdan v bruseljski četrti Molenbeek (Foto: epa)

Ivan Šokić