V Čilu na predsedniških volitvah zmagal konservativni milijarder Sebastian Piñera

Sebastian Pinera (foto: epa)

Konservativni milijarder in nekdanji predsednik Čila Sebastian Piñera je v drugem krogu predsedniških volitev premagal svojega tekmeca in si tako po štirih letih premora izboril še drugi predsedniški mandat.

Piñera naj bi po skoraj vseh preštetih glasovih zmagal s 54-odstotno podporo volivcev. Njegov nasprotnik levosredinski Alejandro Guillier je priznal poraz in čestital Piñeri ob zmagi. Trenutna predsednica iz vrst socialistov Michelle Bachelet je po poročanju BBC prav tako podprla Guilliera, kar pa ni bilo dovolj.

Prvič v zgodovini Čila so lahko volili tudi Čilenci iz tujine. Volilna udeležba je bila po zadnjih podatkih 48,5-odstotna. Volilno pravico je imelo več kot 14 milijonov prebivalcev.

Južna Amerika počasi koraka v desno
Medtem ko je progresivna agenda predsednice Bacheletove imela veliko oboževalcev v tujini, je njena priljubljenost v državi strmo padla. Mnogi konservativni kritiki so zatrjevali, da je šla Bacheletova s svojimi reformami predaleč. Med drugim je izborila tudi omilitev strogih zakonov proti splavu. Piñera je volivcem obljubil, da bo naredil konec reformam trenutne predsednice.

Novi predsednik Čila Sebastian Piñera (vir: twitter)

Medtem ko so pred desetletjem v Južni Ameriki povsod vladali levičarji, se je v zadnji letih zgodil močan zasuk v desno. Tako so konservativne stranke prišle na oblast v Argentini, Braziliji, Paragvaju in Čilu. Zametke lahko opazimo tudi v “bolivarski revoluciji” v Venezueli.

Ivan Šokić