fbpx

V desetih mesecih je na grške otoke s čolni prispelo skoraj 500.000 migrantov

Foto: epa

Organizacija Frontex je z grškega obrambnega ministrstva prejela zahtevo za hitro posredovanje na državni meji. Izrazili so tudi potrebo po operativnih sredstvih, da se poveča raven nadzora na grški meji s Turčijo.

Število ilegalnih prihodov se povečuje
Število migrantov, ki prečkajo grško-turško kopensko mejo nezakonito, se izjemno povečuje. Kar 90 odstotkov vseh ilegalnih vstopov v Evropsko unijo je zabeleženo prav v Grčiji. Tam naj bi vsak dan poskušalo nezakonito prečkati mejo najmanj 350 migrantov.

Evropa bo pomagala Grčiji
»Stanje v Grčiji je zelo resno. Naša organizacija bo državi na pomoč priskočila s tem, da bo zagotovila zadostno število ljudi za posredovanje na mejah. Ko jih bomo razporedili, bodo ti delovali pod nadzorom grških oblasti,« je povedal izvršni direktor Frontexa, Ilkka Laitinen.

Organizacija bo prav tako preverila, kakšna tehnična sredstva morajo zagotoviti grškim organom za učinkovito pomoč pri krepitvi zunanje meje EU.

V desetih mesecih je na grške otoke s čolni prispelo skoraj 500.000 migrantov, od tega samo na Lesbos okoli 270.000. Pri vstopu v Makedonijo so jih zabeležili kar 430.000, od tega največ Sirijcev.

Grški otoki polni migrantov
Migrantski tokovi so se sicer povečali v poletnih mesecih, ko je Sredozemsko morje mirnejše in je plovba s čolni in ladjami manj tvegana. Tako je samo v juniju letos prispelo več kot 31.000 prebežnikov, medtem ko so jih v istem obdobju lani zabeležili zgolj dobrih 3.000.

Število prebežnikov, ki je vstopilo v Grčijo, je v primerjavi s podatki iz lanskega leta poskočilo kar za 408 odstotkov.

Po podatkih Združenih narodov je v letošnjem letu do julija v Grčijo s čolni prispelo 100.000 migrantov, nato pa v manj kot štirih mesecih skoraj 400.000.

N. K.