fbpx

V državi, kjer so letošnje leto razglasili za leto turizma, so na skupino evropskih in ameriških turistov džihadisti v nedeljo izvedli teroristični napad!

Foto: sta

Džihadistična skupina Islamska država (IS) je prevzela odgovornost za napad v Tadžikistanu, v katerem so bili v nedeljo ubiti štirje tuji turisti, ki so kolesarili po državi. Sprva so domnevali, da je šlo za prometno nesrečo s pobegom storilca, nato pa so sporočili, da so bili turisti žrtve terorističnega napada.

Sedem turistov iz ZDA, Švice, Nizozemske in Francije je bilo skupaj na turi po priljubljeni kolesarski poti v bližini kraja Dangara, približno sto kilometrov južno od prestolnice Dušanbe, ko so jih napadli. Dva Američana, Švicar in Nizozemec so umrli, potem ko jih je zadel avto in so bili napadeni. Dva kolesarja – Švicar in Nizozemec – pa sta bila ranjena in sta v bolnišnici, je povedal notranji minister Ramazon Hamro Rahimzoda. Brez posledic je ostal le francoski državljan, ki ga je zaslišala policija.

Ekstremisti jasno povedali, da ne želijo evropskih in ameriških turistov
Minister je še povedal, da so imeli napadalci pri sebi nože in strelno orožje. Dodal je, da so enega od kolesarjev ranili z nožem in da je njegovo stanje stabilno. IS je nato v ponedeljek zvečer prek svoje agencije Amak prevzela odgovornost za napad “proti državljanom križarskih koalicijskih držav”. To je prvič, da je IS prevzela odgovornost za kak napad v Tadžikistanu. Notranji minister Rahimzoda sicer pred tem ni mogel potrditi, ali gre za teroristični napad. Dejal je, da preiskujejo vse možnosti in da si prizadevajo zagotoviti varnost državljanom in turistom.

Foto: Twitter

Za teroristični napad odgovorna Stranka islamskega preporoda
Policija je sporočila, da so pet osumljencev za vpletenost v napad ubili, štiri pa prijeli. Med pridržanimi je tudi 21-letni Džafaridin Jusufov, lastnik avtomobila, s katerim so v nedeljo popoldne namerno zapeljali v kolesarje. Policija je pozneje objavila, da naj bi bila za napad na turiste odgovorna opozicijska Stranka islamskega preporoda, ki so jo v Tadžikistanu prepovedali leta 2015. Dodali so, da je 33-letni Husein Abdusamadov, ki naj bi bil po navedbah policije na čelu skupine, ki je napadla turiste, “aktivni član” stranke in naj bi se med drugim uril v Iraku.

Kolesarje so najprej zbili z avtom, nato jih napadli še z noži
Belgijski kolesar, ki je na kraj dogodka prispel po napadu, je povedal, da je na tleh našel več kolesarjev in da jih je bilo nekaj povsem šokiranih. Povedali so mu, da jih je zadel avto, iz katerega so nato stopili ljudje in jih začeli napadati z noži. Predsednik države Emomali Rakmon je v ponedeljek izrazil sožalje ZDA, Švici in Nizozemski zaradi smrti njihovih državljanov, na posebnem srečanju z vodji varnostnih organov pa je napovedal okrepitev varnostnih ukrepov po državi. Tadžikistan je najrevnejša bivša sovjetska republika, ki jo Rakmon vodi od leta 1992. Letošnje leto je sicer država razglasila za leto turizma. V prvih petih mesecih letošnjega leta je bil turistični obisk štirikrat večji kot v enakem obdobju lani.

A. L.