fbpx

V EU je več kot 2 milijona prostih delovnih mest. Za koga?

Foto:iStock

Samo 3 odstotke delovno sposobnih evropskih državljanov živi in dela v drugi državi članici, medtem ko je v EU več kot 2 milijona prostih delovnih mest.

Poslanci Evropskega parlamenta so včeraj na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o zaposlitveni mobilnosti znotraj Evropske unije (EU).

Prosto gibanje je ena izmed temeljnih svoboščin, ki jih zagotavlja Pogodba o delovanju EU. Vsak državljan Unije ima pravico, da dela in živi v katerikoli državi članici. Evropska komisija je s tem namenom predstavila celovit paket mobilnosti za delavce. Slednja bo tako dosežena z učinkovitejšim usklajevanjem sistemov socialne varnosti, z direktivo o napotitvi delavcev in z okrepljenim sistemom EURES (Evropska služba za zaposlovanje).

Premalo ljudi izkorišča možnost dela v drugi državi
Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS) je ob robu razprave dejala: “Pravica do življenja in dela v drugi državi članici je ena izmed temeljnih svoboščin Unije in osnovna vrednota državljanstva EU. Zaposlitvena mobilnost je ugodnost, ki jo Unija nudi svojim državljanom. Žal jo izkorišča premalo ljudi. Mobilnost v EU je razmeroma nizka, saj samo 3 odstotke delovno sposobnih evropskih državljanov živi in dela v drugi državi članici.

Dodala je še, da delo v tujini “prinaša tako dodano kulturno in strokovno znanje posamezniku, kot tudi prispeva k izboljšanju učinkovitosti trga dela in konkurenčnosti EU”.

Evropska zdravstvena kartica kot dober primer zaposlitvene mobilnosti
V EU je trenutno več kot 2 milijona prostih delovnih mest. Delo v tujini prinaša gospodarski, socialni in trajnostni razvoj, visoko stopnjo zaposlenosti ter lažje in učinkovitejše prilagajanje evropskega gospodarstva, zaposlovanja in delovne sile na spremenjene razmere. Prinaša pa tudi izzive na ravni posameznika.

“Pomembno je, da izpostavimo tudi osebnostni vidik tveganj ob delovnih migracijah. Evropska zdravstvena kartica in pričetek usklajevanja sistemov socialne varnosti sta zagotovo eden izmed uspehov, ki bosta ugodno vplivala na izboljšanje mobilnosti delavcev. Primeri dobrih praks, s katerimi EU spodbuja mobilnost mladih, so zagotovo program Erasmus+ in medsebojno priznavanje diplom, izobrazbe in akademskih izkušenj,” je še povedala evropska poslanka Romana Tomc.

V. V.