fbpx

V EU je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih že preko polovica odraslih, z dvema pa skoraj tretjina

Cepljenje proti Covidu-19. (Foto: Pixabay)

V EU se je doslej z dvema odmerkoma cepiva proti Covidu-19 cepilo 32 odstotkov odraslih oseb, več kot polovica (55 odstotkov) pa jih je prejela že vsaj en odmerek tovrstnega cepiva. 

Med posameznimi državami članicami EU pa na tem področju obstajajo razlike, zato namerava komisarka za zdravje Stela Kiriakides v bližnji prihodnosti obiskati nekatere članice EU. Obenem je bilo v EU na tedenski ravni preseženih 25 milijonov cepljenj. Skupno je bilo sicer dobavljenih malo manj kot 358 milijonov odmerkov cepiva, poroča STA.

Doslej je bilo že uporabljenih okrog 311 milijonov odmerkov cepiva proti Covidu-19. Obenem Komisija zagotavlja, da je na voljo zadostna količina odmerkov cepiva za 70 odstotno precepljenost odrasle EU populacije v naslednjem mesecu. Ob tem se skuša državam članicam, ki na tem področju zaostajajo pomagati, da bi nadoknadile zaostanke.

Cepivo za Covid-19. (Foto: Pixabay)

Obisk v teh članicah bo tudi razjasnil, kako lahko komisija v prihodnje priskoči na pomoč na tem področju. Komisarka je že obiskala Sofijo, v torek 22. 6. 2021 načrtuje obisk v Atenah, v petek 25. 6. 2021 pa v Parizu. V Sloveniji je bilo doslej s prvim odmerkom cepiva cepljenih 46 odstotkov odraslih, z drugim pa 34,4 odstotka.

Domen Mezeg