fbpx

V Evropi odkrili virus, podoben eboli

Foto: Freepik

Dvema osebama, ki sta se pred kratkim vrnili v Združeno kraljestvo iz zahodne Afrike, so diagnosticirali mrzlico lassa, virusno hemoragično bolezen, podobno eboli, so iz Londona sporočili v sredo. Primere so odkrili v isti družini, ki živi na vzhodu Anglije, je sporočila tamkajšnja vlada in dodala, da je trenutno v preiskavi še tretji osumljeni primer.

Simptomi bolezni vključujejo zvišano telesno temperaturo, šibkost, glavobol in bruhanje. Lahko povzroči tudi krvavitev iz ust, prebavil ali nožnice in sčasoma povzroči smrt, čeprav je stopnja smrtnosti bistveno nižja kot pri eboli.

Približno četrtina bolnikov, ki preživijo bolezen, lahko trpi zaradi gluhosti. V polovici takih primerov se sluh povrne po več mesecih. Bolezen, ki je endemična za številne zahodnoafriške države, se običajno prenaša z izpostavljenostjo hrani ali gospodinjskim predmetom, kontaminiranim z urinom ali iztrebki okuženih podgan. Lahko se širi tudi z izpostavljenostjo okuženim telesnim tekočinam.

Umrljivost je 1-odstotna
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) približno 80 odstotkov okuženih z virusom nima simptomov. Celotna stopnja umrljivosti je 1-odsotna, med hospitaliziranimi zaradi hujših simptomov pa naraste na 15 odstotkov. Smrt običajno nastopi v 14 dneh po pojavu simptomov. Vendar se ti odstotki lahko razlikujejo od epidemije do epidemije. Stopnja umrljivosti v lanski epidemiji v Nigeriji je bila 23-odstotna. Bolezen je še posebej nevarna v pozni nosečnosti, saj se smrt matere in/ali ploda pojavi v več kot 80 odstotkih primerov v tretjem trimesečju.

Foto: epa

Eden od bolnikov zapustil bolnišnico
Po poročanju britanskih medijev je eden od bolnikov od takrat okreval. Drugi potrjeni bolnik in eden s sumom na lassa mrzlico ostajata v bolnišnicah. Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost (UKHSA) meni, da je tveganje, povezano z boleznijo, za Združeno kraljestvo majhno. “Primeri mrzlice lassa so v Združenem kraljestvu redki in se med ljudmi ne širi zlahka. Splošno tveganje za javnost je zelo majhno. Vzpostavljamo stik s posamezniki, ki so imeli tesen stik s primeri pred potrditvijo njihove okužbe, da bi zagotovili ustrezno oceno, podporo in nasvet,” je povedala dr. Susan Hopkins, glavna medicinska svetovalka pri UKHSA.

Minilo je več kot desetletje, odkar je bila mrzlica lassa nazadnje odkrita v Združenem kraljestvu – leta 2009, ko sta bila potrjena dva primera. Od leta 1980 je bilo v državi registriranih skupno osem primerov. Vsi so bili uvoženi.

V Zahodni Afriki vsako leto registrirajo na stotine tisoč primerov mrzlice lassa. O uvoženih primerih se redko poroča zunaj regije. Po mnenju vlade Združenega kraljestva se pojavljajo skoraj izključno pri ljudeh, ki delajo v okoljih z visokim tveganjem na endemičnih območjih.

Nina Žoher