V Fokusu: Na Kitajskem genocid nad muslimani – Milijoni ljudi v kampih

Taborišča na Kitajskem. Foto: V fokusu.

Kitajska je v zadnjih treh letih na skrivaj zgradila množico novih taborišč in zaporov ter močno okrepila kampanjo proti muslimanskim manjšinam v državi, čeprav je javno trdila, da so bili vsi zaporniki izpuščeni. Gradnja teh taborišč z visoko varnostjo, v katerih lahko sprejmejo več deset tisoč ljudi, kaže na korenit premik od prejšnje uporabe javnih institucij, kot so šole in domovi za upokojence, na ogromno in stalno infrastrukturo za množično pridržanje.

V obsežni preiskavi kitajskega taborniškega sistema z uporabo javno dostopnih satelitskih posnetkov, skupaj z ducatimi intervjujev z nekdanjimi priporniki, je BuzzFeed News  zabeležil več kot 260 centrov, zgrajenih od leta 2017. Skoraj na vsakem območju na skrajnem zahodu regije Xinjiang je vsaj eden. V tem obdobju je Kitajska vzpostavila razširjen sistem za zadrževanje in zapiranje sto tisoč ujgurskih, kazahstanskih in drugih muslimanskih manjšin, kar predstavlja največje zatiranje etničnih in verskih manjšin po drugi svetovni vojni.

Ti objekti so del vladne kampanje za množično zaprtje več kot milijona ljudi, ki se je začela konec leta 2016. Takrat je najvišji uradnik regije in vodja Komunistične partije v regiji  Chen Quanguo, približno 25 milijonov prebivalcev prek kamer za prepoznavanje obrazov prisilil v stalni nadzor. Od tedaj sledijo tudi njihovim mobilnim telefonom, ustavljajo jih na t.i. kontrolnih točkah, izpostavljeni so tudi številnim drugim zlorabam, od sterilizacije do prisilnega dela.

Novi objekti so razpršeni po naseljenih območjih regije, nekaj pa je tako velikih, da sprejmejo tudi 10.000 ali več zapornikov.

Uporaba WhatsApp, ki je na Kitajskem prepovedana, ohranjanje družinskih vezi v tujini, prakticiranje vere in obiskovanje tujih spletnih strani so kazniva dejanja, za katera so muslimani zaprti v taboriščih, kar dokazujejo predhodno objavljeni dokumenti in pričevanja nekdanjih zapornikov. Ker vlada taborišč ne obravnava kot del pravosodnega sistema in nobena od zgoraj omenjenih dejavnosti po kitajskem zakonu ni kazniva, noben zapornik ni bil uradno aretiran ali obtožen kaznivega dejanja.

Ljudje, zaprti v taboriščih, so za BuzzFeed News povedali, da so bili izpostavljeni mučenju, stradanju, zaprtju v prenatrpanih prostorih, samicah, prisilnem nadzoru rojstev in številnim drugim zlorabam.

Muslimanske manjšine so lahko kaznovane zaradi objav v družbenih medijih. Toda satelitski posnetki, zbrani od neodvisnih ponudnikov, ostajajo zunaj obsega vladne cenzure.  Kitajska vlada je strogo kaznovala kulturno izražanje manjšin, od izobraževanja v kazahstanskem in ujgurskem jeziku do prepovedi izvajanja islamskih obredov zunaj državnih mošej. To je v kombinaciji s prisilnimi sterilizacijami pripeljalo do kritik, ki takšna dejanja po mednarodnem pravu opredeljujejo kot genocid.

V fokusu