fbpx

V Franciji aretirali deset ekstremistov, ki so načrtovali napad

Foto: iStock

Francoska policija za boj proti terorizmu je aretirala deset ljudi, ki naj bi bili povezani z ekstremistom skrajne desnice, ki je že bil v priporu zaradi sumov načrtovanja napadov na mošeje, politike in priseljence. Osumljenci, vključno z dvema mladoletnima, so ženska in devet mladeničev, stari od 17 do 25 let, poroča RT.

Za zdaj ni znano, ali so osumljenci pripravili načrte za neposreden napad na osebo ali versko ustanovo, pri čemer je Reuters (Business & Financial News) navajal besede sodnega uradnika, ki je dejal, da imajo “nejasen osnutek”, ki vključuje napad na versko ustanovo, politika ali migrante.

Ekstremisti so dali vedeti, da nameravajo napasti
Glede na sodni vir, ki ga je navedel AFP, so osumljenci dali vedeti, da nameravajo ”izvršiti nasilna dejanja”, vendar o vrsti napada in domnevnem času dejanj ni bilo nobenih podrobnosti.

Po mnenju M6 so bili med tarčami, ki jih je izbrala skupina, “bližnji sorodniki” francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nekdanji predsedniški kandidat skrajne levice Jean-Luc Melenchon.

Po poročanju so Melenchona črtali s seznama morebitnih tarč po tem, ko ni zmagal na volitvah – v prvem krogu je namreč dobil le 19 odstotkov glasov. Melenchon pa je zaskrbljen, ker ni bil obveščen o potekajoči preiskavi, kjer je šlo domnevno za atentat nanj.

Šlo je za preiskavo Nisina, ki je “enakopravne posameznike” pozval h križarski vojni
Napadi so bili domnevno del večje preiskave Logana Alexandreja Nisina, nekdanjega borca ekstremno desničarske organizacije Action Francaise Provence, ki je bil 28. junija aretiran. Nisin je objavljal grožnje na spletu in pozval enakopravne posameznike, naj se mu pridružijo na križarski vojni proti “črncem, trgovcem z drogami, priseljencem in džihadistom”.

Nisin se je na Facebooku zahvalil Andersu Breiviku, ki je leta 2011 pobil 77 ljudi in jih več kot 150 poškodoval v kombiniranem bombardiranju in napadu na Norveškem. Policija je po aretaciji v Nisinovem domu odkrila dva revolverja in puško.

D. Š.