fbpx

V Franciji bi prepovedali “teste nedolžnosti”, razširjene med muslimani, a je namera naletela na odpor liberalnih zdravnikov

Foto: epa

Več zdravnikov in akademikov je kritiziralo predlog francoske vlade o prepovedi testov nedolžnosti, ki jih uporablja francoska muslimanska skupnost.

Deset akademikov in zdravstvenih delavcev je podpisalo pismo, naslovljeno na francosko vlado in ministra za notranje zadeve Géralda Darmanina, v katerem trdijo, da menijo, da so testi nedolžnosti sicer “barbarski, nazadnjaški in popolnoma seksistični“, vendar pa, da je prepoved testov nedolžnosti in kaznovanje zdravnikov napačna poteza.

V pismu, ki ga je objavil levičarski časopis Liberation, so sporočili, da je “ta praksa izjemno redka in prizadene zelo majhno število pacientov” in da v idealnem svetu seveda ne bi smeli podpisovati takšnih potrdil. “Zavrnitev teh potrdil pomeni zaščito svobode žensk in njihove temeljne pravice do razpolaganja s svojimi telesi. Spoštuje njihovo zasebnost,” so zapisali, takoj zatem pa se pričeli pritoževati, da kaznovanje zdravnikov, ki izdajo potrdila, ne bi pomagalo sekularizmu ali zaustavilo problema.

Morali bi kaznovati tudi zdravnike, ki to prakso izvajajo
Kaznovati nas pomeni napasti posledico z zanemarjanjem vzroka, ki izhaja iz nevednosti in strahu. Samo izobraževanje bo omogočilo emancipacijo teh mladih žensk.” Težko se je znebiti vtisa o pilatovski naravi njihovega pisma. Pismo so napisali po tem, ko se je notranji minister Emmanuela Macrona Gérald Darmanin v začetku tega meseca izrekel proti spričevalom o devištvu, češ, da je to prakso obsodil ves zdravniški svet. Povedal je, da se ne zavzema le za prepoved, ampak za kaznovanje zdravnikov, ki bi to počeli.

Foto: epa

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že dolgo kritizirala teste nedolžnosti in aktivno – če neučinkovito – vodila kampanjo za njihovo odpravo, leta 2018 pa objavila poročilo, v katerem je bilo navedeno, da testi nimajo nobene zdravstvene koristi.

Poleg tako imenovanih testov nedolžnosti je v Franciji v zadnjih letih po vsej državi, po poročanju francoske Nacionalne agencije za javno zdravje, prišlo tudi do povečanja števila pohabljanj ženskih spolnih organov (FGM). Poročilo francoske Nacionalne agencije, objavljeno lani, med drugim trdi, da so se primeri v samo desetih letih več kot podvojili.

Aleš Ernecl