V Franciji med migranti izbruhnili streli in nasilni spopadi s palicami in kamenjem

Zmeda v Calaisu. (Foto: epa)

Vsaj štirje ljudje so utrpeli strelne rane, na ducate ljudi pa je bilo ranjenih v nasilnih spopadih, ki so med afganistanskimi in eritrejskimi migranti izbruhnili v bližini francoskega pristanišča Calais na severu Francije. 

Nasilje je izbruhnilo v četrtek okrog 15. ure, ko se je začel pretep med  nasprotnima tolpama migrantov iz Afganistana in Eritreje, ki sta bili oboroženo s palicami in kamni.

Spopad, ki je trajal skoraj dve uri, se je po navedbah AFP-ja začel po tem, ko je začel eden izmed afganistanskih migrantov streljati. Vsaj štirje migranti eritrejskega porekla, stari med 16 in 18 let, so bili obstreljeni, eden izmed njih pa je utrpel tako hude poškodbe, da je bil nemudoma odpeljan v bolnišnico, po spopadu pa so tudi ostali ranjeni poiskali zdravniško oskrbo.

Incident tudi v bližini Džungle
Kmalu zatem se je pet kilometrov stran od prvotne lokacije pretepa več kot sto Eritrejcev, oboroženih s palicami in kamni, spravilo na 20 afganistanskih migrantov, zato je bila policija prisiljena posredovati. Še en incident se je zgodil blizu zloglasnega migrantskega taborišča “Džungla”, ki je svoja vrata zaprl oktobra 2016. Do ravsa je po navedbah Russia Today prišlo po tem, ko se je afganistanski migrant napotil po paket hrane in so ga obkolili afriški migranti. V kravalu je bilo ranjenih 22 ljudi, poroča AFP.

Razmere v migrantskem taborišču Džungla (Foto: epa).

Francoski minister za notranje zadeve Gerard Collomb je po pretepu migrantov odletel v Calais, da policistom izrazi podporo in z lokalnimi oblastmi oceni situacijo. “To je stopnja nasilja, ki je prej nismo poznali,” je povedal Collomb in dodal, da za tiste, ki želijo v Džungli ostati nezakonito, to ne bo mogoče. Županja Calaisa Natacha Bouchart je povedala, da je Collomba zaprosila, naj poskrbi za izgon hujskačev, in dodala, da je država dolžna poskrbeti za te ljudi.

Obljube Macrona niso izpolnjene
Po podatkih dobrodelnih skupin, ki delujejo v Calaisu, ocenjujejo, da v mestu živi okrog 800 migrantov. Več kot leto po tem, ko je bila Džungla zaprta, se lokalne oblasti še naprej trudijo, da odvrnejo migrante, ki se na vsak način želijo vrniti nazaj. Zaprtje Džungle je vplivalo na razselitev večine migrantov v Pariz in v ostala francoska mesta. Decembra lani so župani sedmih velikih francoskih mest napisali odprto pismo vladi, v katerem so jo zaprosili, naj naredi več v boju reševanja migrantske krize. Čeprav je francoski predsednik Macron obljubil, da do konca leta 2017 ne bo več migrantov na ulicah, je še vedno na stotine migrantov, ki tam iščejo zatočišče.

N. Ž.