fbpx

V Franciji odkrili operativno bazo Putinove obveščevalne službe GRU, ki pri izvajanju likvidacij v Evropi postaja vse bolj agresivna in neprevidna!

Vladimir Putin (Foto: epa)

Ruski avtoritarec Vladimir Putin je očitno vse bolj obupan, saj njegove obveščevalne službe pri izvajanju zločinov, kot so likvidacije, na evropskih tleh postajajo vse bolj agresivne in neprevidne. Tako so takoj po likvidaciji gruzijskega državljana, ki se je avgusta v Berlinu zgodila kar sredi belega dne, prijeli ruskega storilca. Ker obstajajo močni dokazi o vpletenosti Kremlja ali čečenskih oblasti v umor, so nemške oblasti prejšnji teden izgnale dva ruska diplomata. Kot da ta sramota ni bila dovolj, so zdaj francoski protiobveščevalci razkrinkali tudi operativno bazo obveščevalne službe GRU v departmaju Haute-Savoie, ki je služila kot postanek agentov Enote 29155, preden so se ti podali na svoje evropske misije. Agenti te enote so sicer specializirani za izvajanje likvidacij in sabotaž, preiskovalci pa so jih uspeli identificirati kar 15; dva izmed njih sta bila domnevno vpletena tudi v odmevno likvidacijo Sergeja Skripala, ki se je v Veliki Britaniji zgodila lansko leto. Da je do razkritja prišlo prav zdaj, ko si francoski predsednik Emmanuel Macron prizadeva zmanjšati napetosti z Rusijo, po vsej verjetnosti ni naključje.

Francoski mediji poročajo, da so imeli ruski agenti obveščevalne službe GRU svojo bazo na območju francoskega departmaja Haute-Savoie. Preiskovalci so namreč identificirali kar 15 agentov, ki so obiskali ta departma, med njimi tudi Aleksandra Petrova in Ruslana Boširova, za katera se domneva, da sta v ozadju zastrupitve Sergeja Skripala, ki se je zgodila v angleškem Salisburyju leta 2018. Vsi agenti so bili pripadniki elitne Enote 29155, ki je specializirana za izvajanje sabotaž in umorov.

Departma Haute-Savoie je agentom Enote 29155 služil kot postanek, preden so se podali na misije
V departmaju Haute-Savoie, ki se nahaja v Alpah in meji na Švico in Italijo, so agenti Enote 29155 bivali v različnih krajih in vaseh, do tja pa so pripotovali prek letališč v Lyonu ali v Nici. Nekateri identificirani agenti so regijo obiskali večkrat, drugi pa samo enkrat ali dvakrat, departma pa so uporabljali kot postanek, preden so se podali na svoje misije po Evropi. Preiskovalci pri preiskavi niso uspeli zaseči nobenega materiala ali orožja, ki so ga uporabljali agenti, prav tako pa jim ni uspelo identificirati morebitnih lokalnih sodelavcev.

Departma Haute-Savoie, kjer so se udobno namestili ruski obveščevalci. (Foto: Tiia Monto/Wikimedia Commons)

Da je do razkritij prišlo v tem času, najverjetneje ni naključje
Kot poroča DW, je prišlo do razkritja prav v času, ko si francoski predsednik Emmanuel Macron prizadeva zmanjšati napetosti med Francijo in Rusijo ter ponovno začeti pogovore glede Ukrajine in Bližnjega vzhoda. Raziskovalec inštituta za evropske politike Europeum Martin Michelot je za DW povedal, da bi članek v časniku Le Monde pravzaprav lahko pomagal Macronu pri njegovih prizadevanjih: “Mislim, da ne gre za naključje. Gre za čisto strategijo – in menim, da je to precej dobra strategija.” Razkritja lahko Macronu namreč služijo kot vzvod pri pogajanjih.

Je Emmanuel Macron nova razkritja uporabil kot vzvod pri pogajanjih glede Ukrajine z Vladimirjem Putinom? (Foto: epa)

Ruske obveščevalne službe postajajo pri svojem delu vse bolj agresivne in neprevidne
Ruski avtoritarec Vladimir Putin je, kot kaže, vse bolj obupan, saj njegove obveščevalne službe pri svojem delu postajajo vse bolj agresivne in neprevidne. Nemčija je namreč prejšnji teden izgnala dva ruska diplomata zaradi domnevne ruske vpletenosti v umor 40-letnega gruzijskega državljana Zelimkhana Khangoshvilija, ki se je v drugi čečenski vojni boril proti Rusom. Umor, ki se je sredi belega dneva zgodil avgusta v Berlinu, je izvedel 49-letni ruski državljan, ki je žrtev po navedbah tožilcev s kolesa ustrelil v prsi in v glavo. Nemške oblasti dejanja niso pripisale specifično GRU, a obstajajo zadostni dokazi, ki nakazujejo na to, da za likvidacijo stoji Kremelj – ali pa čečenske oblasti. Dogajanje je komentiral tudi strokovnjak za varnostna vprašanja Boštjan Perne, ki je na družbenem omrežju Twitter zapisal: “Ruske službe delajo vse bolj intenzivno in v določenih primerih izvedejo tudi likvidacije. Pri takšnem delovanju Rusija ni osamljena, da se razumemo. Je pa amatersko, da v zadnjem času vse pogosteje ujamejo ali razkrijejo likvidatorje. Si predstavljam, da je Putin zelo slabe volje.”

GRU je bila v zadnjih letih vpletena v številne odmevne zločine na evropskih tleh
V zadnjih letih so bili agenti GRU domnevno vpleteni v številne odmevne primere, med drugim so leta 2018 v Moldaviji obsodili nekdanjega poslanca, ki je vohunil za rusko stran, sodišče pa je odkrilo tudi, da je bil pripadnik GRU. Nedavno sta bila v odsotnosti v Črni gori obsojena še dva pripadnika GRU, Edvard Šišmakov in Vladimir Popov, in sicer zaradi svojega sodelovanja pri spodletelem državnem udaru leta 2016. Leta 2015 naj bi agenti GRU prav tako poskušali zastrupiti bolgarskega trgovca orožja Emilijana Gebreva, in to z enakim strupom, kot so ga pozneje uporabili pri likvidaciji Skripala. Prejšnji mesec so v Beogradu kamere posnele agenta GRU, ki je izročal denar upokojenemu srbskemu vojaškemu oficirju, oblasti pa so že potrdile avtentičnost videoposnetka. Španske oblasti sumijo, da so bili agenti Enote 29155 vpleteni tudi v dogajanje na katalonskem referendumu o neodvisnosti.

Rok Krajnc