fbpx

Policist obtožen spolnega nadlegovanja, potem ko je 22-letnemu temnopoltemu mladeniču v anus zaril gumijevko

Fotografija je simbolična. Foto: epa

V Parizu je zavladal pravi kaos, ko je nek amaterski videoposnetek razkril, kako je policist spolno napadel mladega temnopoltega moškega kar z gumijevko. 

Incident se je zgodil prejšnji četrtek, ko so štirje policisti v stanovanjskem naselju Aulnay-sous-Bois severno od Pariza začeli ustavljati mlade in zahtevali, naj pokažejo svoj osebni dokument. Amaterski videoposnetek prikazuje 22-letno žrtev, opredeljenega kot Theo, ki so ga omenjeni policisti aretirali. Toda posamezni deli posnetka razkrivajo, da so policisti domnevno prisilili mladeniča, da se je ulegel na tla, eden od njih pa je domnevno vstavil teleskopski pendrek v fantov anus.

Mlad moški je po tem pregledu odhitel v bolnišnico, kjer so ugotovili, da je bil poškodovan in da ima “hudo rano”. Eden od štirih policistov je obtožen posilstva, drugi trije pa napada.

So se pa na ulicah že pojavili protestniki, nekateri celo s transparenti, na katerih je pisalo: “Pravica za Thea”, medtem ko so ulice blizu policijske postaje preplavili grafiti, kot je “Policisti posiljevalci”.

Foto: Express

Foto: Express

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Najmanj 3000 ljudi pa je protestiralo v soboto, ko so poškodovali avtomobile, po podatkih Expressa so 10 avtomobilov zažgali, in razbili avtobusna postajališča. Izliv jeze so nasilneži nadaljevali v zgodnjih jutranjih urah naslednje dni, zaradi česar je na pariških ulicah kar tri dni vladal kaos. Vse zato, da bi se nehalo domnevno nasilje nad črnci v Franciji.

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Osumljeni policisti so sprva vztrajali, da so bile poškodbe pri Theu naključne in da je gumijevka vstopila v Theovo telo, ko mu je med upiranjem aretaciji “padel dol” spodnji del trenirke, toda v intervjuju za televizijo BFM je Theo povedal: “Videl sem ga z njegovo gumijevko. V mojo zadnjico jo je zabil zanalašč. Padel sem na trebuh, zapustile so me vse moči.” Njegova izjava je v Franciji povzročila skrajno jezo.

Benoit Hamon, predsedniški kandidat Socialistične stranke, je povedal: “Policisti predstavljajo tiste, ki varujejo. Nujno je treba znova vzpostaviti zaupanje.”

Bo nasilje preseglo vse meje?
Predstavnik lokalne policije pa je dejal: “Delamo vse, kar je mogoče, da se vzdržujeta javni red in mir. Tolpe mladih nas napadajo in podtikajo požare vsako noč. Strah nas je, da bo nasilje eskaliralo.” V mestu je bilo tako požganih več vozil in smetnjakov, veliko škodo pa sta utrpeli tudi dve restavraciji. Policija pravi, da je v zvezi s tem aretirala 24 ljudi.

Marjanca Scheicher