fbpx

V Franciji zaradi množičnega priseljevanja svarila pred državljansko vojno

Foto: epa

“Vse moje nabrane izkušnje mi kažejo temno in celo zelo temačno prihodnost za naše otroke in vnuke,” je v intervjuju za Le Figaro povedal nekdanji direktor francoske obveščevalne službe.

Nekdanji direktor francoske obveščevalne službe DGSE Pierre Brochand je v nedavnem intervjuju povedal, da so vse multikulturne družbe obsojene na notranje konflikte v katerih so nasilni zmagovalci manjšine in večina pohlevni poraženci.

Povod za intervju naj bi bili hudi spopadi med policijo in kriminalnimi elementi v predmestjih Lyona in Pariza, ki naj bi spominjali na urbano gverilsko vojno. Brochand je prepričan, da je toliko govora o priseljevanju v Franciji v francoski javnosti zgolj zato, ker je njene posledice vedno težje ne videti. Pri tem pa naj bi jih še dodatno spodbudil nastop predsedniškega kandidata, sicer potomca alžirskih judov, Erica Zemmourja, ki je problematiko tako imenovane velike zamenjave približal širši javnosti.

“Menim da je tip priseljevanja, ki ga izkušamo zadnjega pol stoletja brez precedensa v naši zgodovini. In odkrito priznam, da ne razumem ko svobodni in razsvetljeni umi lahko še vedno podcenjujejo resnost nastale situacije,” je povedal Brochand. “Postopno izpodrivanje francoskega prebivalstva je, če ne že edini izziv s katerim se soočamo, potem tisti izziv, ki neposredno ogroža mir na našem ozemlju.” Edina rešitev, ki jo vidi Brochand je prekinitev nadaljnjega priseljevanja migrantov.

To je vedno težje doseči, saj v državi nimajo več opravka s posamezniki, temveč z diasporami, ki pa lahko, ko dosežejo za to potrebno kritično maso, uveljavijo tudi svojo politično voljo, opozarja Brochand.

Ivan Šokić,  Demokracija