fbpx

V Gospiću pokopali 102 žrtvi jugoslovanskega komunističnega terorja

V Gospiću od dnevu spomina na žrtve totalitarzma pokopali 102 pobitih v komunističnem terorju (foto: Lika-online.hr)

Na dan spomina na žrtve totalitarnih režimov, 23. avgusta 2021, so v Gospiću na Hrvaškem pokopali 102 osebi, ki so umrle kot žrtve jugokomunističnega terorja. Ostanke umrlih so položili v skupno grobnico na mestnem pokopališču sv. Marije Magdalene v Gospiću.

Spominsko mašo in sam pogreb na mestnem pokopališču za 102 žrtvi jugokomunističnega terorja v Gospiću je po poročanju portala Komunistički zločini vodil gospiško-senjski škof Zdenko Križić, prisostvovali pa so tudi lokalni duhovniki.

Ministrstvo hrvaških braniteljev je preiskalo lokacije Lički Osik, predele Balatin, Vrištine, Mušaluk, Klanac in Čanić Gaj, kjer so našli ostanke 102 izvensodno pobitih žrtev komunističnega terorja. Pobiti so bili stari med 16 in 45 let. Pri nekaterih žrtvah so forenziki ugotovili, da so bili ustreljeni.

V Gospiću od dnevu spomina na žrtve totalitarizma pokopali 102 pobitih v komunističnem terorju. (Foto: Lika-online.hr)

Jugoslovanski komunisti so pod vodstvom diktatorja in zločinca Josipa Broza Tita v Gospiću likvidirali več kot 2.500 vojakov in civilistov. Do danes ni nihče odgovarjal za te zločine. Dolga leta so v Gospiću odkrivali posmrtne ostanke žrtev komunističnega terorja. Trupla pomorjenih so komunisti odvrgli v jarke, ki so mesto obdajali med 2. svetovno vojno.

Večino oseb so komunisti usmrtili ob zunanjem zidu mestnega pokopališča. Med usmrčenimi je bila tudi redovnica Žarka Julijana Ivasić, ki so jo na montiranem procesu komunisti obsodili zaradi “izdaje”. Iz nje so skušali z mučenjem izsiliti priznanje, a je vztrajala, da ni kriva, zaradi česar jo je komunistično sodišče obsodilo na smrt s streljanjem. Usmrčena je bila 16. maja 1946. Za njeno usmrtitev se je javila partizanka Soka Šolaja, Žarka Julijana pa je snela prevezo z oči in krvoločno morilko gledala v oči, ko jo je ta ubila. Usmrtitvi je bila priča Marija Benković Seka, poročena Milković, ki je bila ravno takrat z materjo na pokopališču.

Ivan Šokić