fbpx

V Grčiji prijeli 120 ukrajinskih tihotapcev, 42 so jih že obsodili na zaporne kazni od osem do 25 let

Foto: iStock

V Grčiji so prijeli 120 ukrajinskih državljanov na podlagi obtožb o tihotapljenju nezakonitih migrantov. Grške oblasti so že obsodile 42 tihotapcev, ki so obsojeni na osem do 25 let zaporne kazni.

Direktor ukrajinske konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Serhiy Pohoreltsev je v izjavi za javnost povedal: “42 ukrajinskih državljanov je bilo obsojenih zaradi prevažanja nezakonitih migrantov. Skupno gre za 120 Ukrajincev, ki so bili že obsojeni, vključno z 42 omenjenimi, ali pa so še v preiskavi in so bili pridržani, a še niso obsojeni.”

Obsojeni tihotapci so po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Interfax dobili od osem do 25 let zaporne kazni. Ukrajina je zanikala informacije, da bi bil kateri koli njihov državljan v Grčiji obsojen na dosmrtno zaporno kazen. Pohoreltsev je izpostavil, da je problem sistemski, po njegovem mnenju bo število Ukrajincev, vpletenih v tihotapljenje migrantov, samo še naraščalo.

Ukrajinski predstavniki skrbijo, da tihotapcev ne zebe
Pohoreltsev je še razkril, kako predstavniki z ukrajinskega veleposlaništva v Grčiji spremljajo dogajanje in ohranjajo stike z obsojenimi. “Naredili so vse potrebno za zaščito pravic naših državljanov … To vključuje redne obiske obsojenih, ki so povedali svoje podatke in se strinjali z obiski.” Ukrajinski predstavniki naj bi zaprtim priskrbeli topla oblačila, izdelke za osebno higieno in ohranjali stike s predstavniki obalne straže z namenom obveščanja o napredku v preiskavi ter z zapori, v katerih so zaprti ukrajinski tihotapci.

Ivan Šokić