fbpx

V Grčiji še vedno proti varčevalnim ukrepom

Stavka proti varčevalnim ukrepom (foto: epa).

V Grčiji zaradi napovedane pokojninske reforme danes poteka 24-urna splošna stavka, ki je zaustavila železniški in pomorski promet, na tleh pa so ostala tudi letala. Bolnišnice delujejo le za nujne primere, bencinske črpalke pa so zaprte.

Stavkajoči so besni zaradi vladnih načrtov, s katerimi želi premier Aleksis Cipras zmanjšati najvišje pokojnine s trenutnih 2700 na 2300 evrov evrov mesečno. Prav tako želi uvesti nove minimalne zajamčene pokojnine v višini 384 evrov ter povečati prispevke za socialno varnost tako delodajalcev kot delavcev. Ciprasova vlada opozarja, da se bo pokojninski sistem brez reform kmalu sesul.

V današnji stavki sodelujejo tudi odvetniki, tovornjakarji in kmetje, prav tako pa ne vozijo taksisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kmetje so na več desetih lokacijah na avtocestah vzpostavili protestna središča, s traktorji pa v zadnjih dveh tednih občasno blokirajo promet. V torek so tako tovornim vozilom preprečili pot v Bolgarijo in Turčijo ter s tem povzročili dolge vrste na posameznih mejnih prehodih.

Grčija mora pri državnih izdatkih za pokojnine skladno z dogovorom z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom privarčevati 1,8 milijarde evrov.

V. V., STA