fbpx

V Grčiji ubijajo novinarje: Premier Micotakis odredil takojšnjo preiskavo

Kraj umora grškega novinarja Giorgosa Karaivaza. (Foto: epa)

Neznanci so v petek ubili grškega novinarja Giorgosa Karaivaza, grški premier Kiriakos Micotakis je danes zahteval takojšnjo odreditev preiskave. S tem v zvezi je za danes sklical sestanek s policijskim ministrom Mihalisom Hrisohoidisom, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz urada predsednika vlade.

Novinar Giorgos Karaivaz je bil ubit v petek pred svojim domom v Atenah. Po navedbah policije sta 52-letnika, ki je delal za zasebno televizijsko postajo Star in bil lastnik novičarskega bloga bloko.gr, večkrat ustrelila dva moška na motorju. Napad so takoj obsodili grška vlada, Evropska komisija in Svet Evrope.

Karaivaz je v svoji 32-letni novinarski karieri delal za več vodilnih časnikov in televizij v Grčiji. “Bil je eden najbolj izkušenih poročevalcev o kriminalu na terenu in je užival veliko spoštovanje novinarskih kolegov,” so v skupni izjavi zapisali novinarji atenskih dnevnikov v združenju Esiea. Združenje grških policistov je izpostavilo, da se je Karaivaz zavzemal za izboljšanje delovnih pogojev organov pregona in bil “močno kritičen do vsakogar”, ki jim je stal na poti.

V Grčiji ubijajo novinarje
V Grčiji so vandalizem in napadi na prostore medijev pogosti, umori novinarjev pa so redki. Nekateri novinarji, ki prejemajo grožnje, zahtevajo policijsko varovanje, a Karaivaz tega ni imel. “To ne bi bilo v njegovem stilu,” je za AFP povedal eden od policistov, ki je dobro poznal Karaivaza.

Foto: epa

Do napada je prišlo v času, ko so grške oblasti tarča kritik zaradi dodelitve preveč številnega policijskega varovanja spornemu televizijskemu voditelju. Julija lani je poskus umora preživel lastnik tabloida Stefanos Hios, ki ga je pred njegovim domom ustrelil moški s kapuco. Preiskava še poteka. Leta 2010 je bil pred svojim domom ubit preiskovalni novinar in bloger Sokratis Giolias. Mediji so takrat poročali, da je preiskoval zgodbo o korupciji. Odgovornost za umor je prevzela skrajna levičarska skupina, vendar primer ni bil nikoli razrešen, še poroča STA.

Sara Kovač