V HDZ spotaknili hrvaškega predsednika Milanovića z njegovim padcem z oklepnika

Padec Zorana Milanovića.

Vladajoča hrvaška stranka HDZ je na Facebooku objavila posnetek, kako hrvaški predsednik Milanović pada z oklepnika. Njegov padec ima danes močan simboličen pomen. Znane so njegove nedavne odklonilne izjave do vojaške pomoči Ukrajini. Spomnimo, da slednja ne brani le svojega ozemlja, marveč bi se v prihodnje, na Putinovem “jedilniku”, lahko znašle še kakšne druge evropske države. Na kocki sta demokracija in povojna geopolitična ureditev, ki sta desetletja zagotavljali mir, stabilnost in blaginjo.   

Vladajoča hrvaška stranka HDZ je objavila posnetek spektakularnega spodrsljaja hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, kako pada z oklepnega vozila Patria. Posnetek je sicer nastal pred leti, vendar je aktualen ob bizarnih stališčih predsednika do Rusije in Ukrajine, prav tako je redno v spopadih s predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem, pri čemer se poslužuje ostrih besed. Ob tem so zapisali, da “zakompleksani Milanović niti na praznik Svetega rešnjega telesa in krvi ni mogel prikriti svoje obremenjenosti s trenutnim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem, kar se vleče že vse od poraza na volitvah leta 2016”, poroča N1 Hrvaška.

Znano je, da Milanović svojega žolčnega odnosa do HDZ-ja in Plenkovića ne skriva. In ne samo to – vodja hrvaških Socialnih demokratov druge pogosto napada s pritlehnim izrazoslovjem. Spomnimo, kako je z vulgarnim besednjakom že zakuhal diplomatski spor z Avstrijo (tudi s Srbijo). Tamkajšnje ukrepe povezane s koronakrizo je namreč označil kar za “fašizem”. Gre za znano levičarsko parolo. Do nedavnega smo ji bili pogosto priča tudi v Sloveniji, vse dokler se je ni poslužil ruski diktator Vladimir Putin, pred svojo “osvobodilno” misijo – “denacifikacijo” Ukrajine.

Tudi sicer je Milanović Ukrajini obrnil hrbet in dejansko sledil Putinovim interesom. Javno je zavračal vojaško pomoč napadeni vzhodnoevropski državi rekoč, da se Hrvaška ne bo vpletala v ukrajinsko-rusko krizo, da ne bo poslala nobenega vojaka, ter da bo celo umaknila svoje vojake iz Nata. Njegov padec z oklepnika je v luči zaostrenih varnostnih razmer še kako simboličen.

Milanović ne razume, da Ukrajina ni osamljen otoček sredi Atlantika
Milanović je s tem dal vedeti, da je dovzeten za Putinovo ustrahovanje, in da ne razume, da Ukrajina ni osamljen, nepomemben otoček sredi Atlantika, kjer naj dogajanje ne bi imelo neposrednega vpliva na Evropo in svet. Ukrajinska vojna ne bo imela le gospodarskih posledic.

V njej se branita demokracija in geopolitična ureditev Evrope in sveta, ki je na Stari celini desetletja zagotavljala mir in stabilnost po dveh krvavih svetovnih tragedijah. Milanović očitno ne dojema, da je prav konformizem nekaterih evropskih voditeljev tisti, ki Putina dela močnega in pogumnega, in da je v resnici zunaj precej bolj prazen, znotraj pa votel, kot se je doslej zdelo. To med drugim dokazuje izjemen ukrajinski upor.

Domen Mezeg