fbpx

V hrvaškem saboru poslanci danes glasovali proti sprejetju zakona o medicinski prekinitvi nosečnosti

Foto: epa

STA poroča, da so v hrvaškem saboru poslanci danes glasovali proti sprejetju zakona o medicinski prekinitvi nosečnosti, ki ga je predlagala SDP. Levi del opozicije meni, da je treba sprejeti nov, sodoben zakon, ki regulira prekinitev nosečnosti, v HDZ pa menijo, da je predlog SDP slabši od 40 let starega zakona, poročajo hrvaški mediji. V SDP so med drugim poudarili, da so z zakonom predlagali pravico do izbire in svobodo izbire ter s tem zakonom nikogar v nič ne silijo. Mnenja o pravici do splava so deljena tudi v Sloveniji, v Zagrebu pa bo v soboto potekal shod za življenje, v znak podpore vsakemu nerojenemu otroku.

V SDP so med razpravo, ki se je začela v četrtek in je trajala danes do 4. ure zjutraj, poudarili, da mora biti prekinitev nosečnosti zakonita, varna, dostopna in kakovostna. Zakon izpred 40 let je po njihovem mnenju treba posodobiti, ženske pa morajo imeti pravico, da se svobodno odločajo o rojevanju oziroma o tem, ali bodo prekinile nosečnost. Ob tem jim je treba omogočiti dostop do informacij ter spoštovati njihovo zasebnost in dostojanstvo. V HDZ so predlog zakona ocenili kot nekakovosten in nestrokoven ter celo sramoten. Po njihovem mnenju zakon namreč prekinitev nosečnosti postavlja kot pravilo, ne pa kot izjemo. Proti predlogu zakona je glasovalo 78 poslancev, 47 jih je bilo za, pet pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Javno razpravo o splavu je spodbudil nedaven primer 39-letne Hrvatice, ki je v 24. tednu izvedela, da ima njen plod velik maligni tumor in tako minimalno možnost za preživetje manj kot 10-odstotno, možnost zapletov pa je velika – tudi za nosečnico, saj bi se maligne celice lahko prenesle tudi nanjo. Glede na velikost tumorja bi otroku v primeru preživetja verjetno morali odstraniti polovico možganov. Nosečnica se je tako odločila za splav, vendar so jo na Hrvaškem zavrnili, češ da splav tam po 10. tednu ni več zakonit. Hrvaški nosečnici je drugostopenjska komisija v Sloveniji odobrila splav, ki je za tuje državljanke po 26. tednu nosečnosti pri nas sicer plačljiv. Medtem pa se je tudi drugostopenjska komisija v Zagrebu odločila, da lahko opravi splav na Hrvaškem, je sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Povedal je tudi, da so v primeru, če poseg ne bo izveden na Hrvaškem, izpolnjeni pogoji za plačilo tovrstnih posegov v tujini. STA še poroča, da so nosečnico s klinike Petrova, na katero se je obrnila, vseeno napotili v Slovenijo, saj sami nimajo kadra, ki bi znal opraviti ta poseg.

Sara Kovač