fbpx

V Indiji nasilni protesti: Ženski ne bi smeli vstopiti v hindujski tempelj, ker sta bili v letih, ko imajo ženske menstruacijo?!

Slika je simbolična. Foto: epa

V Indiji sta po poročanju tujih medijev dve ženski vstopili v enega od najsvetejših hindujskih templjev v južnem delu države, zaradi česar so nastali nasilni spopadi med zagovorniki in nasprotniki vstopa žensk med 10. in 50. letom starosti v tempelj. Posredovati je morala celo policija, ki je proti nasilni množici uporabila solzivec in vodne topove. Le-ta se je nato razbežala.

Ženski sta v tempelj Sabarimala v zvezni državi Kerala na jugu Indije v policijskem spremstvu vstopili tik pred zoro, piše Sta ter dodaja, da sta odšli neopaženi. Pri tem sta prebili blokado okoli templja, ki so jo tja postavili nasprotniki lanskoletne odločitve vrhovnega sodišča o ukinitvi prepovedi vstopa ženskam med 10. in 50. letom starosti, poroča omenjena agencija. V zvezi s tem se je oglasil prvi minister zvezne države Kerala Pinarayi Vijayan, ki je dejal, da je policija dolžna nuditi zaščito vsakomur, ki želi vstopiti v svetišče.

Vstop v tempelj je prepovedan vsem ženskam v letih, ko imajo menstruacijo. To prepoved je sicer indijsko vrhovno sodišče za nezakonito razglasilo konec lanskega septembra.

Vstop dveh žensk v tempelj je nato v več krajih zvezne države sprožil proteste med zagovorniki in nasprotniki tovrstne ureditve. Protesti so bili med drugim celo pred parlamentom v glavnem mestu Thiruvananthapuramu. Policija pa je morala, da bi ustavila nasilne spopade, uporabiti solzivec in vodne topove.

M. S.