fbpx

V Indiji od začetka pandemije že 5 milijonov okuženih z novim koronavirusom in 82066 umrlih, z rahljanjem vsesplošne karantene pa se bo situacija še poslabšala!

Epidemija novega koronavirusa v Indiji. (Foto: epa)

V Indiji so vse od izbruha pandemije novega koronavirusa zabeležili že preko pet milijonov okužb, v zadnjem dnevu pa je bilo ugotovljenih kar 90123 novih okužb. Podatke je danes objavilo tamkajšnje Ministrstvo za zdravje. Ob tem oblasti ocenjujejo, da bo Indija le v nekaj tednih prehitela število okuženih v ZDA, ki so v tem trenutku zabeležile 6,6 milijona okužb. 

V Indiji, kjer so do današnjega dne zabeležili že preko pet milijonov okužb, sicer beležijo najhitrejšo rast števila okužb na svetu, ta azijska država pa naj bi po številu okuženih, kmalu prehitela tudi ZDA, kjer so zabeležili že 6,6 milijona okuženih. To naj bi se zgodilo v času nekaj tednov. Že več kot teden dni pa naj bi dnevno zabeležili 90 tisoč okuženih. 11. septembra pa je padel dnevni rekord, saj so zabeležili kar 97570, preko milijon pa je bilo potrjenih od pričetka septembra, poroča pap.

Za posledicami pandemije novega koronavirusa, pa je doslej po uradnih podatkih, življenje izgubilo že 82066 oseb, v samo zadnjih 24 kar 1290. Stopnja umrljivosti pa bi se lahko v prihajajočih tednih še povečala, saj se pričakuje rahljanje ukrepov povezanih z zajezitvijo pandemije, kar pa se ne nanaša na najbolj ogrožena območja. Vendar pa so oblasti zavrnile možnost uvedbe druge vsesplošne karantene, saj kazalec odstotka ozdravitev raste in že presega 78 odstotkov. Stopnja umrljivosti pa naj bi v tej državi znašala zgolj 1,6 odstotka, medtem ko v ZDA in Braziliji 3 odstotke. Najbolj prizadeta je zvezna država Maharashtra, kjer je kar en milijon okuženih oseb. Po uradnih podatkih je v Indiji doslej za posledicami Covid-19, preminilo 155 zdravstvenih delavcev, od tega 46 zdravnikov.

V Indiji žalujejo za svojcem, ki je umrl za posledicami Covid-19. (Foto: epa)

Epidemiološka situacija pa je ponovno vse bolj zaskrbljujoča tako v Sloveniji kot tudi v Evropi. Strokovnjaki opozarjajo, da je porast okužb povezan z nedavnimi dopusti, ki so jih državljani v večini preživljali na Hrvaškem. Oglasila se je tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in posvarila pred nevarnim trendom na Češkem. Obenem je oblasti pozvala, da naj natančno sledijo okužbam in okužene izolirajo. Spomladi je Češka sicer veljala za državo, ki je bila ena najbolj uspešnih v boju proti novemu koronavirusu, kar je predsednik vlade Andrej Babiš pripisal obveznemu nošenju zaščitnih mask.

Svojci v Indiji žalujejo za preminulim za posledicami Covid-19. (Foto: epa)

Domen Mezeg