fbpx

V Indoneziji dva moška zaradi homoseksualnosti obsodili na 85 udarcev s palico

Foto: Twitter

Indonezijsko islamsko sodišče je zaradi homoseksualnih spolnih odnosov obsodilo dva mlada moška na 85 udarcev s palico. Moška, stara 20 in 23 let, bosta udarcev deležna vpričo javnosti, potem ko sta bila na podlagi striktnega šeriatskega prava obtožena kot kriva. 

Sodnik Khairil Jamal, ki je moškima na sodišču v Banda Acehu izrekel kazen, je po navedbah Reutersa povedal, da sta toženi stranki dokazano zagrešili sodomijo in sta bili zato spoznani za krivi. Kazen bosta po podatkih Russia Today odslužila 23. maja, torej še pred začetkom postnega meseca ramazana.

Tožilstvo se je po navedbah avstralskega ABC-ja glede na to, da sta osumljenca mlada in sta priznala krivdo, sprva zavzemalo za kazen v višini 80 udarcev. Eden izmed obsojenih je ob izreku kazni pričel jokati in zaprosil, da bi mu izrečeno kazen zmanjšali.

Foto: epa

Islamski kazenski zakonik za istospolni odnos določa maksimalno kazen v višini 100 udarcev.
Človekoljubne organizacije nad razsodbo ogorčene
Mednarodne človekoljubne organizacije so nad obsodbo izrazile ogorčenje, obravnavo obtoženih pa označile kot nasilno in ponižujočo ter pozvale k njuni takojšnji izpustitvi. Indonezijski raziskovalec nevladne organizacije Human Rights Watch Andreas Harsono je izjavil, da je ta poteza barbarska, in dodal, da predstavlja nizko točko za Aceh kot tudi za celotno Indonezijo.
Moška sta bila aretirana konec marca, potem ko je na dom enega izmed njiju vdrla skupina sosedov, ki je par sumila homoseksualnosti in ju je zalotila v postelji.

Foto: epa

Provinca Aceh je edina od 34 indonezijskih provinc, v kateri so od leta 2006 uveljavljeni šeriatski zakoni, od leta 2015 pa ti veljajo tudi za nemuslimane. Kaznovanje v obliki udarcev pa ni predvideno le v primeru homoseksualnosti, ampak tudi za igre na srečo in konzumacijo alkohola.

N. Ž.