fbpx

V Indoneziji supervolitve: Izbirajo kar med 245 tisoč kandidati!

Trenutni indonezijski predsednik Joko Widodo (vir: twitter)

V Indoneziji, ki šteje več kot 264 milijonov prebivalcev, so se v sredo začele največje enodnevne volitve na svetu, na katerih bodo volivci odločali o zmagovalcih na lokalnih volitvah, parlamentarnih volitvah in predsedniških volitvah. Prvi rezultati naj bi bili znani kmalu po zaprtju volišč, uradni pa šele maja.

Več kot 190 milijonov Indonezijcev se je v sredo ob 7. uri zjutraj (točno v torek ob polnoči po našem času) lahko odpravilo na volitve, ki so se odprle v Papui, in bodo po poročanja portala Yahoo trajale do 22. ure (15. ure po našem času), ko se bodo zaprla še zadnja volišča na Sumatri.

Nekateri volivci države, v kateri je kar 90 odstotkov prebivalcev muslimanov, so pred odhodom na volišča odšli v mošejo k dnevni molitvi. Na volitvah kandidira 245 tisoč kandidatov, ki se potegujejo na volitvah na vseh ravneh, kar je prvič v zgodovini države. V igri so tako predsedniški stolček, mesta v parlamentu, kot tudi mesta na lokalni ravni.

Eden bi gradil, drugi preiskoval
Za mesto predsednika se potegujeta trenutni predsednik, 57-letni Joko Widodo, in 67-letni nekdanji general Prabowo Subianto. Ankete dajejo prednost Widodu, ki je v svoji predvolilni kampanji obljubil izgradnjo cest, letališč in druge potrebne infrastrukture. Za svojega podpredsednika si je izbral islamskega klerika Ma’rufa Amina, v prid pa mu ne govori niti dejstvo, da se je pod njegovo vladavino povečalo število diskriminatornih napadov na druge verske ločine.

Indonezijski predsedniški kandidat Prabowo Subianto (Vir: Twitter)

Subianto po drugi strani obljublja, da bo postavil Indonezijo na prvo mesto. Oblast v Džakarti obtožuje, da je prodala državo tujim interesom. Njegov izbranec za podpredsednika je 49-letni finančnik Sandiaga Uno. Subianto je v svoji kampanji obljubil močnejšo vojsko, več denarja za obrambo in ponoven vpogled v milijarde dolarjev kitajskih investicij. S temi obljubami naj bi po pisanju Yahooja dvoril islamskim fundamentalistom.

S črnilom proti volilni prevari
Volitve v Indoneziji pa bo ravno tako zaznamovala prisotnost odobrenega “halal črnila”. Vsak volivec mora, ko odda izpolnjeno glasovnico, namočiti prst v črnilo, s čimer naj bi preprečili večkratno glasovanje, kar se še vedno dogaja v državi.

Ivan Šokić