V Iraku na smrt obsodili 15 turških džihadistk

Foto: epa

V Iraku so danes zaradi članstva v skrajni sunitski skupini Islamska država (IS) 15 Turkinj obsodili na smrt, še eno pa na dosmrtni zapor, je dejal uslužbenec sodišča. Vse so obtožbe priznale.

Iraške oblasti so prijele 560 žensk in 600 otrok, ki so jih identificirali kot džihadiste ali sorodnike domnevnih članov IS. Proti številnim so že uvedli sodne postopke. Januarja so tako na smrt obsodili tudi nemško državljanko, ki je bila obtožena zagotavljanja logistične podpore IS, ta mesec pa še eno Turkinjo. Nevladna organizacija Human Rights Watch je odločitve sodišč obsodila in jih označila za “nepravične”.

Po ocenah strokovnjakov je zaradi domnevnega članstva v IS v iraških zaporih okoli 20 tisoč ljudi. Uradnih podatkov o tem ni. Okoli 4000 domnevnih članov IS so prijele tudi oblasti iraškega Kurdistana. Iraška protiteroristična zakonodaja sodiščem omogoča, da obsodijo vsakogar, ki je pomagal IS, tudi če ni obtožen napada. Smrtno kazen lahko izrečejo vsakomur, ki ga spoznajo za krivega članstva v skupini, poroča STA.

Bagdad je vojaško zmago nad IS razglasil decembra lani, potem ko je džihadiste pregnal iz vseh mestnih središč, ki so jih skrajneži nadzorovali na severu in zahodu Iraka od leta 2014.

C. Š.

 • Sašo

  Oglejte si dokumentarec…Za tančico mošej.

  • DJURO SUMAR

   Sem gledal. Največji problem je, da v islamskem svetu vera ni ločena od države in da so vse šole pod versko doktrino, tako že otrokom operejo možgane.

 • šmentanamuha

  Sem proti smrtni kazni, ampak res ne vem, kaj nej bi naredili s temi džihadisti, ki z lahkoto drugim režejo glave. Lahko pa jih pustijo gniti nekje v podzemlju, da se jim zmeša … pojma nimam.

 • Radolf Mitler

  Ta organizacija Human Rights je sigurni rdečuharska. Škoda da jih ISIS ni nekaj pospravil – bi drugače gpvorili.

  • cosmosjasnovidec

   Res je.Sicer so pa ravno te humane organizacije sestavljene iz samih pedofilov,buzerantov ter lezbač kateri se pod krinko dobronamembnosti vtihotapijo v nje potem pa tam posiljujejo ženske,moške otroke itd.
   ————————————————————————
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec

   • Goran Hvala

    Ja sej ves…za otroke gre…lepo si napisal…;-)

 • cosmosjasnovidec

  Pravilno in povsem pravične kazni.
  Izživljali so se nad tisoči nedolžnimi žrtvami katerim so počasi rezali stran glave,da ne omenjam drugih še bolj izprijenih nagnusnih dejanj sedaj pa naj za tole odgovarjajo.
  Iračani imajo edini pravilen zakon kakršen za to muslimansko drhal ustreza kateri je sicer takojšnja smrtna kazen premila za vse kar so počeli.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • Caetano

  Za humanitarne organizacije bi morala biti bolj pomembna jihadistična ofenziva turškega eksponenta Muslimanske bratovščine sultana Erdogana, ki jo trenutno izvaja proti Kurdom. V Afrinu je že skoraj ob celotni meji vzpostavil tamponsko cono s pomočjo svoji islamističnih milic.

 • Matt_von_Glanz

  problem bo overload kaznovalnih ustanov.

 • bojan

  kakšno sojenje neki … takoj na štrik z vsemi

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!