fbpx

V Iraku na smrt obsodili 15 turških džihadistk

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

V Iraku so danes zaradi članstva v skrajni sunitski skupini Islamska država (IS) 15 Turkinj obsodili na smrt, še eno pa na dosmrtni zapor, je dejal uslužbenec sodišča. Vse so obtožbe priznale.

Iraške oblasti so prijele 560 žensk in 600 otrok, ki so jih identificirali kot džihadiste ali sorodnike domnevnih članov IS. Proti številnim so že uvedli sodne postopke. Januarja so tako na smrt obsodili tudi nemško državljanko, ki je bila obtožena zagotavljanja logistične podpore IS, ta mesec pa še eno Turkinjo. Nevladna organizacija Human Rights Watch je odločitve sodišč obsodila in jih označila za “nepravične”.

Po ocenah strokovnjakov je zaradi domnevnega članstva v IS v iraških zaporih okoli 20 tisoč ljudi. Uradnih podatkov o tem ni. Okoli 4000 domnevnih članov IS so prijele tudi oblasti iraškega Kurdistana. Iraška protiteroristična zakonodaja sodiščem omogoča, da obsodijo vsakogar, ki je pomagal IS, tudi če ni obtožen napada. Smrtno kazen lahko izrečejo vsakomur, ki ga spoznajo za krivega članstva v skupini, poroča STA.

Bagdad je vojaško zmago nad IS razglasil decembra lani, potem ko je džihadiste pregnal iz vseh mestnih središč, ki so jih skrajneži nadzorovali na severu in zahodu Iraka od leta 2014.

C. Š.