fbpx

V Italiji in Avstriji število okužb narašča, nekateri ukrepi podaljšani

Foto: epa

V sosednji Italiji so zaradi naraščajočega števila novih okužb do konca meseca marca podaljšali nekatere ukrepe, tudi prepoved prehajanja med deželami in omejitev zasebnih druženj. Tudi v sosednji Avstriji število aktivno okuženih ponovno narašča,  že nekaj časa pa se širi še britanska različica novega koronavirusa, predvsem na Tirolskem pa jih skrbi tudi širjenje južnoafriške različice. V deželi Salzburg poročajo o sumu na brazilsko različico. Medtem pa v Sloveniji “ozaveščeni” oziroma “prebujeni” državljani prek družabnih omrežjih sporočajo, da bo v naši državi 1. marca konec zapiranja, poleg tega pa so se odločili, da tudi ukrepi ne bodo več veljali.

V Italiji so zaradi naraščajočega števila novih okužb, za dober mesec dni podaljšali prepoved prehajanja med deželami. Prepoved bo v veljavi tako vsaj do 27. marca. Gre za eno od prvih odločitev nove italijanske vlade pod vodstvom Maria Draghija v boju proti pandemiji covida-19, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Še naprej  so omejena tudi zasebna druženja. V rdečih območjih, kjer je veliko tveganje za okužbo, bo do 27. marca veljala prepoved zasebnih obiskov. Rdeče obarvane so zaenkrat posamezne pokrajine. Reprodukcijsko število okužb, ki kaže koliko drugih naprej okuži posamezni prenašalec virusa, je v Italiji v porastu. Od konca januarja do 9. februarja se je povzpelo na 0,99. Vsa prizadevanja gredo v smeri, da se to število obdrži pod ena, sicer se bo virus začel pospešeno širiti, poroča STA. V nedeljo so v Italiji v zadnjih 24 urah potrdili več kot 13 tisoč novih okužb.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, ki navaja podatke ministrstev za zdravje in notranje zadeve, pa je tudi pri njih sedemdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev v državi znova narasla, in sicer znaša 137,4. Prejšnji teden so potrdili skupaj 12.232 novih okužb. Število aktivno okuženih je z današnjim dnem naraslo na 16.923. Tako visoko je bilo nazadnje pred dobrim mesecem. V minulih 24 urah so tako v Avstriji zabeležili 1727 novih primerov, obenem pa se povečuje tudi število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego. V sosednji državi se sicer že nekaj časa širi britanska različica novega koronavirusa, predvsem na Tirolskem pa jih skrbi tudi širjenje južnoafriške različice. V deželi Salzburg zdaj poročajo tudi o sumu na brazilsko različico, česar pa zaenkrat še niso uradno potrdili. APA poroča, da Slovenija kljub vsemu že deset dni postopoma rahlja nadzor na svojih mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko – čeprav ga v številnih drugih evropskih držav še dodatno krepijo – predvsem zaradi širjenja novih različic virusa.

Foto: Facebook

Kdo bo nosil odgovornost za življenja soljudi? Si bodo hujskači sami plačevali zdravljenje?
Mi, ljudstvo, smo se odločili,” so zapisali, “da je od 1. marca 2021 v Sloveniji konec zapiranja zaradi koronavirusa. Od tega dne naprej velja, da maske niso več obvezne, socialna razdalja ni več potrebna, plastične pregrade niso več potrebne, druženje ni več omejeno le na domače in le na določeno število ljudi.” Zapisali so tudi, da lahko državljani sami sprejemajo zdravstvene odločitve in da so sami odgovorni za svoje življenje. Vse lepo in prav, ampak ali bodo prevzeli odgovornost tudi za življenja soljudi – iz zapisa namreč ni opaziti, da bi pomislili še na koga drugega, razen na svojo lastno eksistenco. Prav tako lahko upravičeno podvomimo, da bi bili snovalci in somišljeniki tega poziva, za zdravljenje pripravljeni plačati iz lastnega žepa. Njihov prevzem odgovornosti dlje od lastnega praga namreč ne seže, pa še tam je odgovornost omejena zgolj na tisto, kar jim v danem trenutku ustreza.

Sara Bertoncelj