fbpx

V Italiji na cesto le s potrdilom! Le v Sloveniji poslušamo neutemeljena in škodljiva moraliziranja o omejitvi gibanja!

Nadzor italijanske policije v Milanu. (Foto: epa)

V Sloveniji skoraj ne mine dan, ko ne bi kakšen posameznik ali medij napadal vlado zaradi omejitve gibanja. V dogajanje se je vmešalo celo ustavno sodišče, ki je zadržalo del odloka o omejitvi gibanja in vladi naložilo, da mora takoj po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov iz odloka. Ob upoštevanju strokovnih razlogov mora nato ukrepe podaljšati, spremeniti ali odpraviti, o tem pa obvestiti javnost, so sporočili iz ustavnega sodišča.

A v Italiji je praksa glede tega precej drugačna, saj je gibanje bistveno bolj omejeno kot v Sloveniji. Italijan ne more stopiti niti na cesto, če nima pri sebi potrdila, na katerem je napisan utemeljen razlog za izjemo pri omejitvi gibanja. Samo v nujnih primerih lahko zapustiš stanovanje, potrdilo pa moraš imeti tudi v primeru, če greš v trgovino. Takšno stanje je v Italiji v veljavi že šest tednov in bo veljalo vsaj do 3. maja letos. Pritožb na takšno ureditev seveda ni, saj vedo, da gre za varovanje zdravja.

Na Twitterju je situacijo v Italiji dodatno obrazložil tudi goriški odvetnik Damijan Terpin. Če v izjavo napišeš neutemeljen razlog, je kazen 533 evrov, če podaš lažno navedbo, da opravičiš izhod na cesto, pa kazenska ovadba, je zapisal. “Nobenemu novinarju na kraj pameti ne pride, da bi ukrep kritiziral.

Skratka, v Italiji glede tega ne poznajo šale. V Sloveniji, kjer so ukrepi bistveno blažji, pa seveda cel kup pritožb.

Demokracija